« Život
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZANIMLJIVOSTI

Jedinstvenosti Svjetskog prvenstva u Kataru

Neke od stvari definitivno nisu drage istinskim ljubiteljima nogometa, dok će neke od njih biti jednostavno poprilično zanimljive za čuti

Što se radi na Svjetskom prvenstvu?
Što se radi na Svjetskom prvenstvu? (Arhiva)
Više o

Katar

,

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

zanimljivosti

,

online klađenje

,

jedinstvenosti

Počelo je nogometno Svjetsko prvenstvo u Kataru, a kada je odlučeno da će se ono održavati kroz studeni i prosinac, svima nam je bilo jasno da je to prvi puta u povijesti da ćemo ga imati u tom periodu. Već ga je sam termin odigravanja učinio jedinstvenim, ali postoji još pregršt stvari po kojima je ovo Svjetsko prvenstvo jedinstveno.

Neke od tih stvari definitivno nisu drage istinskim ljubiteljima nogometa, dok će neke od njih biti jednostavno poprilično zanimljive za čuti. Recimo stoga nešto više o njima.

Prvo Svjetsko prvenstvo u nekoj arapskoj zemlji

Svjetsko se prvenstvo dosad nikada nije igralo u nekoj arapskoj zemlji. Uz to, radi se i ujedno o tek drugom Svjetskom prvenstvu koje će se odigrati u Aziji. Kroz povijest je tako Azija vidjela samo jedno Svjetsko prvenstvo, a bilo je to ono 2002. godine koje se odigralo u Japanu i Južnoj Koreji.

Domaćin koji nikada dosad nije igrao na Svjetskom prvenstvu

Sve su zemlje domaćini Svjetskih prvenstava uglavnom već imale nastup na tom natjecanju u svojoj povijesti, ali Katar nije. To ga čini jedinom zemljom koja je domaćin, a da njezina reprezentacija nikada prethodno nije nastupila na Svjetskom prvenstvu. Jasno je da bez ovog domaćinstva, vrlo vjerojatno to ne bi niti bio slučaj neko dulje vrijeme jer svojom kvalitetom ipak odudara od najjačih reprezentacija svijeta.

Najmanja zemlja domaćin

Katar je također i najmanja zemlja koja je ikad bila domaćin Svjetskog prvenstva. Uz to, on je i zemlja koja ima najmanji broj stanovnika, a domaćin je ovog natjecanja. Još 1930. godine, Urugvaj je imao oko 3.5 milijuna stanovnika i držao je taj rekord, a sada ga je nadmašio Katar koji ima oko 2.6 milijuna stanovnika.

Najskuplja organizacija Svjetskog prvenstva

Kada kažemo da će Svjetsko prvenstvo u Kataru biti najskuplje koje je ikad organizirano, to zapravo ne naglašava koliko će ono biti skupo za domaćina. Svjetsko prvenstvo u Rusiji otprije četiri godine bilo je najskuplje dotad i koštalo je nešto više od 14 milijardi dolara. Ovo u Kataru koštalo je nestvarnih 220 milijardi dolara i teško je reći koja će zemlja i hoće li uopće ijedna nadmašiti tu cifru.

Najmanji broj stadiona

Katar će biti i domaćin koji ima najmanje raspoloživih stadiona za ovo natjecanje. Njih je ukupno osam, a od tih osam, čak je sedam sagrađeno za potrebe ovog natjecanja, dok je jedan renoviran i nadograđen kako bi ispunio zahtjeve organizacije Svjetskog prvenstva.

Najkraće Svjetsko prvenstvo

Nešto što bi moglo malo teže pasti onima koji vole nogomet i klađenje na isti je da će se ovo Svjetsko prvenstvo odigravati 28 dana. S obzirom da se odigrava usred tekuće nogometne sezone u kojoj je raspored nevjerojatno zbijen, potrebno je da se sve 64 utakmice odigraju u samo 28 dana što Svjetsko prvenstvo u Kataru čini najkraćim Svjetskim prvenstvom ikad organiziranim.

Najposjećenije Svjetsko prvenstvo

Vjeruje se kako će čak oko 1.5 milijuna navijača posjetiti ovo Svjetsko prvenstvo i tako ga učiniti najposjećenijim u povijesti. Ne znamo koliko je lako manipulirati takvim podacima i hoće li oni uistinu biti točni, ali ne bi bilo čudno kada bi oni ipak bili malo prenapuhani kako bi se ovo Svjetsko prvenstvo učinilo privlačnijim i bolje organiziranim od ostalih. Posebice u današnje doba kada utakmice možemo bez problema gledati online te uživati u raznim online igrama koje nose lijepe nagrade.

Prvo Svjetsko prvenstvo bez kraljice Elizabete

Jedna posebna zanimljivost uključuje čak i kraljicu Elizabetu. Naime, ona je rođena 1926. godine, a prvo se Svjetsko prvenstvo održalo 1930. godine. To Svjetsko prvenstvo u Kataru čini zapravo prvim natjecanjem ovog tipa za vrijeme kojeg kraljica Elizabeta neće biti živa.

Najskandaloznije Svjetsko prvenstvo

Iako ne postoji točna mjera kojom se može izmjeriti koliko je nešto skandalozno ili ne, ovo Svjetsko prvenstvo u Kataru to će definitivno biti. Od načina na koji je uopće Katar dobio domaćinstvo za ovo natjecanje, pa sve do kontroverzi koje okružuju radnike i izgradnju stadiona, malo je zapravo toga čime se Katar, ali i FIFA istinski mogu pohvaliti.

22.11.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.11.2022. 18:03
    super ce biti ovo prvenstvo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh