« Žene
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto je s dječjim igračkama manje uvije više

Manje igračaka znači zdraviju igru, a time i bolji kognitivni razvoj.

Pazite koliko poklanjate!
Pazite koliko poklanjate! (Pixabay)
Više o

djeca

,

pokloni

,

blagdani

Blagdani su vrijeme darivanja, a kad su u pitanju oni najmlađi, i njima i nama teško je odoljeti još toj jednoj igrači koji prije pet minuta možda nismo namjeravali kupiti.

No, prije nego što provedete pola sata u redu neke trgovine, razmislite o ovome: više igračaka znači lošiju kvalitetu igre. 

Zaključak je to donesen nakon istaživanja u Ohiu, koje tvrdi da manje igračaka omogućuje djeci da se bolje koncentriraju i budu kreativniji. Manje igračaka znači zdraviju igru, a time i bolji kognitivni razvoj.

Dvije grupe djece koja su sudjelovale u istraživnanju dano je 4 ili 16 igračaka, a njihova igra promarana je 30 mjeseci. Analizirano je koliko se često igraju, na koji način i koliko je igra kvalitetna. Oni s manje igračaka igrali su se češće i pronašli su više različitih načina na koje su to činili. Djeca s više igračaka bila su toliko zaokupljena njihovim brojem da nisu svima stigli posvetiti pažnju do te točke da se kvalitetnije užive u igru.

Veća usredotočenost na pojedinačnu igračaku omogućava veću ekspresiju, razvija psihičke vještine i mogućnost rješavanja problema te koordinaciju.

To ne znači da biste sav višak igračaka trebali baciti u smeće ili ih prestati kupovati. Znači samo da biste se prije kupovine trebali zapitati trebali li dijete uistinu taj predmet. Hoće li mu on koristiti dulji vremenski period ili će se njime zabavljati samo nekoliko dana?

Ako ste ikad čuli druge roditelje koji tvrde da njihova djeca imaju toliko igračaka da se više njima ni ne igraju, sada znate zašto se nešto takvo događa, a znate i kako to promijeniti.

Piše: Andrea Holi
20.12.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh