« Žene
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OPA!

Krvna grupa žene mogla bi utjecati na mogućnost začeća

Kvaliteta jajašca možda ovisi o krvnoj grupi, a posljedično će o tome ovisiti i kolika je mogućnost trudnoće... nezgodno, nije li

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Pixabay)
Više o

žene

,

začeće

,

krvna grupa A

,

krvna grupa 0

Žene s krvnom grupom 0 mogle bi imati problema s začećem zbog slabije kvalitete jajašca, dok bi one s krvnom grupom A mogle biti plodnije.

Ispitivanje se vršilo na Sveučilištima Albert Einstein i Yale, na više od 560 žena od otprilike 35 godina, koje su uzimale terapiju za neplodnost.
Uzeti su im krvni uzorci kako bi se izmjerile razine folikulostimulirajućeg hormona (FSH) koji se smatra markerom plodnosti.

Razina FSH hormona veća od 10 označavala bi da bi žena mogla imati većih problema sa začećem zato što je ta brojka povezana sa smanjenom rezervom jajašca, što znači da je njihova kvaliteta slabija, a broj jajašca koji je ostao za oplodnju, manji.

Količina raspoloživih jajašca za oplodnu pada nakon navršene tridesete godine, a još se brže smanjuje nakon četrdesete.

Studija je pokazala da žene s krvnom grupom 0 imaju duplo veće šanse za razinom FSH hormona iznad 10.

Iako se u obzir uzeo i faktor starosti žena, koji i jest najvažniji, mnogi su stručnjaci skeptični. Većina njih smatra ovo istraživanje zanimljivim, no tvrde da bi se u obzir trebali uzeti i ostali hormoni i svakako cijelu stvar dodatno i temeljitije istražiti.

Unatoč tome što se ovo istraživanje provodilo na ženama različitih kulturoloških pozadina, običaja i zdravstvenog stanja, potrebno je studiju provesti na općoj populaciji žena s nemogućnošću začeća.

Sve ostaje na tome da stvar ne možemo uzeti zdravo za gotovo.

Piše: Andrea Holi
21.12.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh