« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Zašto bi trebali jesti ugljikohidrate?

Stalno nam govore da ne bi trebali jesti ugljikohidrate, ali kao i sve zabrane, i ova je zapravo pogrešna - treba jesti sve skupine hrane, pa tako i ugljikohidrate

Izbjegavati da, ali ne jesti nikada - to ni slučajno
Izbjegavati da, ali ne jesti nikada - to ni slučajno (Arhiva)
Više o

hrana

,

ugljikohidrati

Hrana postaje znanost, časna riječ - svako malo se netko sjeti i nekim istraživanjem želi dokazati da se nešto smije ili ne jesti. Što se nas tiče, sve te priče mogu objesiti mačku o rep - sve skupine hrane treba samo pažljivo dozirati i to je to... problema s kilama nema

No, idemo razbiti još jednu predrasudu - da obavezno ne bi smjeli jesti hranu s visokim udjelom ugljikohidrata.

Iako su vam možda savjetovali da smanjite unos ugljikohidrata, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da to nije nužno točno. Hrana s ugljikohidratima ključni je dio svake zdrave prehrane. Ugljikohidrati opskrbljuju tijelo glukozom, koja se zatim pretvara u energiju koja se koristi za podršku tijelu i tjelesnoj aktivnosti.

Ugljikohidrati su jedna od najukusnijih skupina namirnica.

Postoje ugljikohidrati, poput tjestenine, kruha i čipsa, koji su zapravo loši za zdravlje jer mogu dovesti do kronične upale, problema s crijevima i debljanja.

"Ugljikohidrati su dugi lanci molekula koje sadrže ugljik, odnosno šećeri koji se nalaze u biljnoj hrani. Kada konzumiramo i probavimo ovu biljnu hranu, uključujući žitarice, voće, povrće (i mliječne proizvode), razgrađujemo ih na jednostavnije šećere, poznate kao glukoza, fruktoza i galaktoza. Naša tijela koriste te šećere za gorivo naše stanice", pojašnjava dr. Dana Ellis Hunnes.

Ugljikohidrati su jedan od makronutrijenata, uz proteine i masti. Oni kojih se treba kloniti, ako želimo smršavjeti, rafinirani su ugljikohidrati.

"Ugljikohidrati se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama. Hrana ima različite količine ugljikohidrata. Na primjer, brokula ima manje ugljikohidrata od krumpira. Naša tijela podnose određene vrste ugljikohidrata drugačije. Na primjer, iskusit ćete veći skok šećera u krvi ako pojedete slatkiše umjesto grah", objašnjava Hunnes.

Samo zato što neki ugljikohidrati usporavaju gubitak težine, to ne znači da ih uopće ne trebamo jesti.

"To jednostavno nije zdravo. Naše mišićne i moždane stanice žive od glukoze. Ako nemamo glukoze u našem tijelu, počinjemo razgrađivati mišiće i salo i pretvarati ih u alternativne izvore goriva koje nije toliko učinkovito. Nema potrebe potpuno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. Potrebni su nam zdravi ugljikohidrati, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica", upozorila je.

Ugljikohidrati, posebno oni s visokim udjelom vlakana poput cjelovitih žitarica, mahunarki i voća, puni su hranjivih tvari koje jačaju zdravlje. Umjesto izbacivanja ugljikohidrata, liječnica savjetuje da pripazite na one koje redovito birate. Odabir ugljikohidrata bogatih vlaknima pomaže u stabilizaciji šećera u krvi te da vaš obrok bude kvalitetniji.

 

22.01.2023. 12:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.01.2023. 17:16
    zdravlje yes
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh