« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BUDUĆNOST IZA UGLA

Za deset godina dolaze automobili s autopilotom?

Dramatičan razvoj tehnologije bi nam za deset godina mogao dati opciju da biramo hoćemo li mi upravljati automobilom ili ćemo vožnju prepustiti limenom ljubimcu

Fotografija vijesti
Više o

automobili

,

budućnost

,

vozila

,

autopilot

,

senzori

Ako je vjerovati Billu Fordu, praunuku Henryja Forda i trenutnom gazdi istoimenog automobilskog giganta, za deset godina bi na svjetske prometnice mogla izaći prva inteligentna vozila, viđena jedino u SF filmovima, koja mogu potpuno autonomno doći do željenog cilja.

Šef Forda smatra da će se broj vozila u bliskoj budućnosti dramatično povećati, a kako bi se izbjegle katastrofalne gužve i višesatni zastoji automobili će morati komunicirati ne samo s vozačem nego i s ostalim prometalima.

Kako bi se uštedjelo na prostoru, te izbjegle nesreće i gužve vozila će automatski uspostavljati vezu jedna s drugima. Takav razvoj tehnologije omogućit će vozačima da biraju hoće li sami upravljati automobilom ili će vožnju prepustiti računalu.   

"Automobili postaju mobilne komunikacije platforme, a trenutno na cestama diljem svijeta imamo milijarde takvih računala na četiri kotača. U budućnosti će senzori u automobilima služiti kako bi se izbjegli prometni čepovi, ali i prometne nesreće. Vjerujem da ćemo takva vozila vidjeti na cestama negdje između 2017. I 2025. godine jer se prototipovi već testiraju", rekao je Bill Ford na svjetskom kongresu mobilnih operatera u Barceloni.   

Ako ste možda skeptični stručnjaci kažu kako ljudi nisu vjerovali da su zračni jastuci, automatsko kočenje i satelitska navigacija mogući, a svi znamo da neki automobili današnjice takve opcije imaju u serijskoj ponudi.

28.02.2012. 13:20:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh