Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2012. 13:20:34
BUDUĆNOST IZA UGLA

Za deset godina dolaze automobili s autopilotom?

Dramatičan razvoj tehnologije bi nam za deset godina mogao dati opciju da biramo hoćemo li mi upravljati automobilom ili ćemo vožnju prepustiti limenom ljubimcu

Fotografija vijesti

Ako je vjerovati Billu Fordu, praunuku Henryja Forda i trenutnom gazdi istoimenog automobilskog giganta, za deset godina bi na svjetske prometnice mogla izaći prva inteligentna vozila, viđena jedino u SF filmovima, koja mogu potpuno autonomno doći do željenog cilja.

Šef Forda smatra da će se broj vozila u bliskoj budućnosti dramatično povećati, a kako bi se izbjegle katastrofalne gužve i višesatni zastoji automobili će morati komunicirati ne samo s vozačem nego i s ostalim prometalima.

Kako bi se uštedjelo na prostoru, te izbjegle nesreće i gužve vozila će automatski uspostavljati vezu jedna s drugima. Takav razvoj tehnologije omogućit će vozačima da biraju hoće li sami upravljati automobilom ili će vožnju prepustiti računalu.   

"Automobili postaju mobilne komunikacije platforme, a trenutno na cestama diljem svijeta imamo milijarde takvih računala na četiri kotača. U budućnosti će senzori u automobilima služiti kako bi se izbjegli prometni čepovi, ali i prometne nesreće. Vjerujem da ćemo takva vozila vidjeti na cestama negdje između 2017. I 2025. godine jer se prototipovi već testiraju", rekao je Bill Ford na svjetskom kongresu mobilnih operatera u Barceloni.   

Ako ste možda skeptični stručnjaci kažu kako ljudi nisu vjerovali da su zračni jastuci, automatsko kočenje i satelitska navigacija mogući, a svi znamo da neki automobili današnjice takve opcije imaju u serijskoj ponudi.

28.02.2012. 13:20:34
http://metro-portal.hr/za-deset-godina-dolaze-automobili-s-autopilotom/68671/