Svijet nema prethodne stranice
MDA..

Rast cijena zbog klimatskih promjena?

objavljeno prije 55 minuta

Globalne cijene hrane posljednjih su godina doživjele velike fluktuacije, skočile su na rekordno visoke razine 2022. prije nego što su pale 2023. i ponovno polagano rasle ove godine.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. rujna

objavljeno prije 8 sati i 47 minuta

Broj Zvijeri, iliti broj 666 kojeg sadržava godina 1666., mnogima je objašnjenje uzroka Velikog londonskog požara iste godine. Izuzme li se kršćanska mistika, stvarni uzrok nije… više »

EH, DA...

Koje su se čudne vrste pojavile u Meditranu

objavljeno prije 1 dan i 1 sat

Najviše temperature su prema podacima climabook,gr u središnjem i istočnom mediteranskom bazenu. Površinske temperature mora u tim područjima kreću se od 29 °C do 31… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. kolovoza

objavljeno prije 1 dan i 8 sati

Čovjek opjevan u mnogim djelima kao tiranin i hladnokrvni ubojica, engleski kralj Henry VIII. stvarao je neprijatelje na svakom koraku. Na današnji dan svađa koju je godinama vodio s… više »

DESALINIZACIJA

Rješenje za nestašicu vode širom svijeta?

objavljeno prije 1 dan i 21 sat

Metode dobivanja vode za piće iz slane vode poznate su više od 2.000 godina. Grčki moreplovci su u antičko doba kuhali morsku vodu, a u starom Rimu je filtrirana kroz glinene cijevi… više »

EHHH...

Tajfuni postaju sve razorniji

objavljeno prije 2 dana

Dok je još jedan tajfun stigao do Japana, klimatski istraživači kažu da toplija mora osiguravaju dodatno "gorivo" za tropske oluje u Aziji, čineći ih opasnijima. Tajfun Gaemi zahvatio… više »

30. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 30. kolovoza

objavljeno prije 2 dana i 8 sati

Na današnji dan 1974. dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu. U 22 sata i 40 minuta vlak Atena-Dortmund uletio je brzinom od 103 km/h u splet tračnica i skretnica na… više »

STVARNO?

Kako transformirati mediteranske gradove

objavljeno prije 2 dana i 16 sati

Mediteranski gradovi mogu razviti inovativne inicijative i nove pristupe za prelazak na održivije i otpornije urbane poljoprivredno-prehrambene sustave. Zaključak je to UN-ove Organizacije za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. kolovoza

objavljeno prije 3 dana i 8 sati

Nakon pada Beograda 1521. pod tursku vlast, jugoistočne granice Ugarske ostale su nezaštićene. Kako bi ojačao svoj položaj nasuprot Turcima Ludovik II. Jagelović, hrvatsko-ugarski… više »

ZEGEVEGE

Zanimljivi sugovornici na ZeGeVege festivalu

objavljeno prije 3 dana i 18 sati

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju 6., 7. i 8. rujna 2024., kada će zagrebački Europski trg zašareniti i i zamirisati razni izlagači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana… više »

HMMM...

Sava se zabrinjavajuće grije...

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Za razdoblje od 1948. do 2020. minimalna temperatura Save u Zagrebu iznosila je 2.29 Celzijeva stupnja, srednja 12.11 stupnjeva, a maksimalna 24.2 stupnja. Međutim, porast postaje uočljiv kad… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. kolovoza

objavljeno prije 4 dana i 8 sati

Nakon što je patentiran fotoaparat, prirodne pojave postale su jedna od omiljenih tema prvih kroničara svog doba na olovnim pločama. Vesterni su opjevali likove koji obavijeni dimom… više »

NAPOKON

FAO se brine za Gazu

objavljeno prije 5 dana

Desetomjesečni sukob u Palestini "izazvao je kolaps lokalne proizvodnje hrane i lanaca vrijednosti poljoprivredno-prehrambene industrije, pridonoseći brzom pogoršanju sigurnosti hrane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. kolovoza

objavljeno prije 5 dana i 8 sati

Francuska revolucija počela je u krvi, kotrljale su se glave, revolucija je jela svoju djecu, no pad Bastille je svejedno jedno od općih mjesta u povijesti čovječanstva. Na današnji… više »

ZANIMLJIVO

Hoćemo li koristiti baterije na slanu vodu?

objavljeno prije 5 dana i 16 sati

Baterije na slanu vodu predstavljaju inovativan i ekološki prihvatljiv pristup pohrani energije, koji ima potencijal da transformira način na koji skladištimo i koristimo… više »

skrolaj na vrh