« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ELECTRO-FUTURE

BMW kreće električnim stazama

BMW-om MCV je trenutno samo koncept, ali na tržište dolazi za dvije godine i imat će performanse vrijedne obiteljskog imena kojeg nosi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

BMW

,

električni automobil

,

Siniša Hapač

Vodeći proizvođači automobila usmjereni su na zeleno i mnogi od njih već slijede rutu električnih vozila - a sad se priključio i BMW.

Ne može biti slučajnost to što je BMW odabrao ovogodišnji Pekinški Motor Show za predstavljanje svojeg 'megagradskog' (Megacity) električnog automobila - čitave flote novih ušminkanih vozila na tržištu se pojavljuju svaki dan pa ne bi bilo loše da su neki među njima i električni. A kina, samo zahvaljujući prostom broju potencijalnih kupaca, predstavlja ključno tržište za električna vozila. I to je nešto što kineske vlasti podržavaju kako bi se smanjila zagađenja urbanih sredina u budućnosti.

>> Izgled automobila budućnosti ovisit će o novim materijalima

MegacityVehicle (MCV) na tržište dolazi 2013. Ovaj četvorosjed se temelji na, kako je u BMW-u nazivaju, 'LifeDrive' arhitekturi - modul Drive uključuje baterije, vozački sustav, strukturne funkcije i sigurnosne postavke, a Life se odnosi na čvrstu, ali ultra-laganu karoseriju napravljenu do ugljičnih vlakana. Lagani materijali koji bi trebali biti jači od čelika, a upola teški kao aluminij - zahvaljujući njima proizvodnja će biti brža i učinkovitija. Istovremeno će se produljiti doseg baterija, a ujedno će se neutralizirati njihova težina.

>> Upoznajte XD, prvi hrvatski automobil

Pored svega toga, kad je baterija integrirana u šasiju i kad nemate konvencionalni sustav mjenjača brzina to znači da u automobili ima dovoljno mjesta iako je on sam malen. Inženjeri iz BMW-a pomno su bilježili uspjehe ispitivanja koja su provedena s MINI E električnim protitipima u gradovima diljem svijeta kako bi povećali domet i smanjili vrijeme ponovnog punjenja baterija.

MCV je trenutno samo koncept, ali kad se pojavi na cestama za dvije godine, imat će karakteristike tipičnog BMW-a, uvjeravaju inženjeri. Imat će sasvim novi sustav pogona na zadnje kotače - što je neobično za tako malen automobil - zahvaljujući elektromotoru postavljenom u stražnjem dijelu. To će značiti da će automobil, uz svu svoju ekonomičnost, čistoću i učinkovitost, biti nešto čemu streme svi proizvođači električnih automobila - zabavan za voziti.

Piše: Emma E. Forest/MWN
23.07.2010. 20:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh