« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Premijera

"Šepavi Jura od Kravarskog" u kazalištu Kerempuh

Prva ovosezonska premijera u Kerempuhu ispraćena dugotrajnim pljeskom

(www.kazalistekerempuh.hr)
Više o

Kerempuh

,

Šepavi Jura od Kravarskog

,

Borisa Svrtan

Predstava "Šepavi Jura od Kravarskog", po djelu engleskog dramatičara Martina McDonagha, u adaptaciji i režiji Borisa Svrtana, premijerno je izvedena večeras u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Publika je nakon predstave dugotrajnim pljeskom ispratila glumce prve ovosezonske Kerempuhove premijere: Luku Petrušića, Kostandinku Velkovsku, Ninu Erak-Svrtan, Anitu Matić Delić, Ivana Đuričića, Edu Vujića, Miju Begović, Marija Mirkovića i Antuna Tadića, koji su radnju McDonaghova djela "The Cripple of Inishmaan" premjestili u turopoljsko selo Kravarsko ranih 60-ih godina dvadesetog stoljeća.

Radnja djela prati glavnog junaka, šepavog Juru, mladića je koji se, unatoč brojnim poniženjima zbog svoje tjelesne mane, ne odriče svojih najintimnijih životnih i ljubavnih snova. Riječ je o jednostavnoj i slojevitoj, a istodobno duhovitoj i potresnoj predstavi, koja svojim kajkavskim narječjem priziva svijet pripovijedaka Slavka Kolara, navodi se u programskoj knjižici predstave. Koristeći mali, skučeni svijet zaostale sredine kao metaforu velikog svijeta, satirično progovara o bešćutnosti i ljudskoj potrebi da lijek za vlastite neuspjehe potraže u ponižavanju najslabijih.

"The Cripple od Inishmaan" Martina McDonagha preveo je Andy Jelčić, a tekst je za predstavu priredio Boris Svrtan. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Vedrana Rapić dok je glazbu skladao Mario Mirković.

McDonaghov "The Cripple of Inishmaan" prvi je put izveden u kazalištu Royal National Theatre u Londonu 1996. te od tada neposrednošću, emotivnim obratima i humorom osvaja kazališni svijet.(metro-portal/hina)

24.10.2009. 10:32:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh