« Kazalište
objavljeno prije 13 godina
PROGLAŠENI NAJBOLJI

Završili 35. Dani satire u Kerempuhu - podijeljene nagrade

Nagrade su pripale Vilimu Matuli, Hani Selimović te predstavi "Revizor", a nagradu za najbolje prihvaćenu ulogu od publike dobio je Borko Perić

Borko Perić - najbolje prihvaćena uloga od publike
Više o

Dani satire

,

Fadil Hadžić

,

Vilim Matula nagrada

,

Borko Perić

,

Hana Selimović

Na večeras završenim 35. Danima satire nagrada za najbolju mušku uloga pripala je glumcu Vilimu Matuli, najbolja glumica je Hana Selimović, a za najbolju predstavu proglašen je „Revizor", javlja Hina.

Posebno priznanje dobio je posthumno Fadil Hadžić za sveukupni doprinos satiri, kazalištu "Kerempuh" i "Danima satire". Ovogodišnja manifestacija koja okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i inozemne kazališne produkcije bila je posvećena Fadilu Hadžiću (1922. - 2011.). Tijekom Dana satire 16 domaćih i inozemnih kazališta izvelo je 13 predstava različitoga humornog karaktera.

Predstava "Revizor" N.V. Gogolja u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 61. dubrovačkih ljetnih igara u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih dobitnik je velike nagrade "Večernjeg lista" za najbolju predstavu u cjelini, odnosno, "Zlatnoga smijeha" na Danima satire kazališta "Kerempuh".

Glavnu nagrada za mušku ulogu "Zlatni smijeh - Mladen Crnobrnja Gumbek" dobio je Vilim Matula za dvije uloge - Antona Antonoviča Skvoznika - Dmuhanovskog u predstavi "Revizor" i ulogu Kuke u predstavi "Amateri".

Glavnu nagradu za žensku ulogu "Zlatni smijeh" dobila je Hana Selimović za ulogu Majke, Sene Zolj, u predstavi Abdulaha Sidrana "Otac na službenom putu" u režiji Olivera Frljića i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu "Zlatni smijeh" za najbolju režiju dobio je Jernej Lorenci za režiju predstave "Revizora", a nagradu za najbolji tekst dobio je Borivoj Radaković za "Amatere" u režiji Petra Večeka i izvedbi Kazališta KNAP iz Zagreba.

Nagradu za najbolju kabaretsku predstavu dobila je predstava "Spektakluk" Renéa Bitorajca/Tarika Filipovića/Zorana Lazića u režiji Renéa Bitorajca i Tarika Filipovića i izvedbi Satiričkog kazališta "Kerempuh".

Nagradu "Ivo Serdar" za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobio je Borko Perić za ulogu Gorana Kapulice u predstavi Ante Tomića "Čudo u Poskokovoj Dragi" u režiji Krešimira Dolenčića i "Kerempuha".

Nagradu mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Jan Kerekeš za ulogu Ivana Aleksandroviča Hlestakova u predstavi "Revizor".

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su Ozren Grabarić za ulogu Tartuffea u istoimenoj predstavi kazališta "Gavella" iz Zagreba, Goran Grgić za ulogu Grge u predstavi "Amateri" te Sreten Mokrović za ulogu Amosa Fjodoroviča Ljapkina - Tjapkina u "Revizoru". Nagrađena je i Tanja Smoje za ulogu Plesačice na žici u predstavi "Cirkus destetika" u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka te Ranko Zidarić za ulogu Krapa u predstavi "Amateri".

Posebno priznanje dobila je i predstava "Ko sem bil mrtev" u režiji Dijega de Breae i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana za uspješno prenošenje nijemog filma na kazališnu scenu.

19.06.2011. 22:13:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh