« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
GK Gavella

Počinju Gavelline večeri!

U subotu kreće jedinstveni festival kazališnih predstava iz cijele Hrvatske

Više o

kazalište

,

Gavelline večeri

,

gk Gavella

Gavelline večeri najstariji su festival u Hrvatskoj, iako po broju festivala to možda ne izgleda tako. Razlog tome je naravno prekid od 1991. do 2005. Obnovljeno izdanje festivala staro je samo 5 godina, međutim i dalje glasi kao najjači kazališni festival.

Cilj festivala je predstaviti publici najbolja kazališna ostvarenja u Hrvatskoj, s tim da festival nije ograničen žanrovski kao drugi kazališni festivali. Koncepcija festivala ne mijenja se već 5 godina, i nije festival samo repertoarnih kazališta već prikazuje i ostvarenja kazališnih trupa i malih kazališta.

Termin festivala, druga polovica listopada, nadovezuje se na festival svjetskog kazališta pa gledatelji mogu usporediti predstave, a tim terminom festival automatski ide u susret nagradi hrvatskog glumišta.

Postoji samo jedna nagrada na festivalu i to za najbolju predstavu, a nagrada je unikatni zlatnik sa slikom Branka Gavelle, a Vjesnik uz nju dodjeljuje i novčanu nagradu.

Ima i predstava izvan konkurencije, a to su:

Zvezdara Teatar, Beograd, Srbija - Generalna proba samoubojstva

Kamerni teatar 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Žaba

Teatrul Clasic, Arad, Rumunjska - Tartuffe

Festival planira postati regionalni, a potrebu za time pokazuje i iznimna posjećenost od čak osamdeset posto.

Na ovogodišnjem festivalu nalazi se barem pola predstava izvan Zagreba.

Tajana Gašparović, izbornica ovogodišnjih Gavellinih večeri naglašava da je osim kvalitete u odabiru bila bitna i živost predstave, te koliko ona korespondira sa današnjom situacijom u Hrvatskom društvu. Snaga i unikatnost festivala očituje se u spajanju institucionalnih i neinstitucionalnih kazališta.

S obzirom na dob i urbanost mlade izbornice, očekuje nas jedan moderan, urban ali još uvijek klasičan festival kazališnih predstava.

Vidimo se u Gavelli!

Raspored predstava Gavellinih večeri.

15.10.2009. 13:16:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh