« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BACANJE NOVACA?

Uzimanje multivitamina nema efekta po ljudsko zdravlje

Znanstveno istraživanje pokazalo je kako osobe koje piju vitamine imaju iste izglede da obole od neke kronične bolesti, poput karcinoma ili srčanog udara, kao i osobe koje ne konzumiraju tablete

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

zdravlje

,

vitamini

,

infarkt

,

prevencija

,

multivitaminiski preparati

Jedno od najvećih istraživanja efekta multivitamina pokazalo je da konzumiranje tableta ne pospješuje ljudsko zdravlje, odnosno ne sprječava formiranje neke kronične bolesti, poput karcinoma ili srčanog infarkta, piše Daily Mail.

Masivno istraživanje francuskih znanstvenika sa sveučilišta u Nancyju o djelovanju vitaminskih nadomjestaka po ljudsko zdravlje trajalo je šest godina, a sudjelovalo je 8.112 volontera koji su bili podijeljeni u dvije skupine, jedni su svakodnevno pili placebo dok su drugi konzumirali tablete s vitaminima C, E i A, te mineralima selenom i cinkom.

Kada su znanstvenici usporedili zdravstveno stanje volontera nakon istraživanja sa podacima uzetim prije početka, mjerili su sve aspekte od mobilnosti i boli do vitalnosti i mentalnog zdravlja, uočili su da vitamini ne štite od kroničnih bolesti. Naime, u grupi koja je svakodnevno u periodu od šest godina uzimala vitaminske nadomjeske 30,5 posto volontera doživjelo je neku kroničnu bolest, poput karcinoma ili srčanog udara, dok je u placebo grupi bilo 30,4 posto oboljelih.

Istraživanje je objavljeno u međunarodnom znanstvenom glasilu International Journal of Epidemiology.

Francusko istraživanje izazvalo je reakciju iz Health Supplements Information Service (HSIS), udruge koju su osnovale kompanije koje proizvode vitamine, koji kažu da oni nikada nisu tvrdili kako su vitamini „čarobni meci" koji zaustavljaju bolesti.

"Uloga nadomjestaka je sprječavanje pomanjkanja vitamina u tijelu i način da ljudi unesu preporučenu dnevnu dozu. Nadomjesci nisu namijenjeni da budu čarobni meci", rekla je Dr Carrie Ruxton, glasnogovornica HSIS-a.

27.12.2011. 13:14:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh