« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Otkrivena bakterija koja štiti od različitih crijevnih bolesti

Helicobacter pylori posebno je česta bakterija u stanovnika zemalja u razvoju, no izaziva simptome tek u manjem broju domaćina

Fotografija vijesti
Više o

bakterije

,

crijeva

,

probavne smetnje

,

heliobacter pylori

,

probavni sustav

Prisutnost bakterija Helicobacter pylori u želudcu neke osobe mogla bi štititi tu osobu od različitih crijevnih bolesti, rezultat je jednog izraelskog istraživanja, prenosi Hina.

Znanstvenici sa sveučilišta u Tel Avivu istraživanjem su obuhvatili oko 600 izraelskih vojnika od kojih se trećina tijekom vojne obuke javila liječniku zbog dijareje. Svi su prije početka obuke dali krv pa su istraživači mogli utvrditi jesu li stigli kao nositelji Helicobacter pylori. Utvrđeno je da osobe od prije zaražene tom bakterijom imaju 60 posto manju vjerojatnost dobiti proljev uzrokovan bakterijom Shigellom.

Helicobacter pylori posebno je česta bakterija u stanovnika zemalja u razvoju, no izaziva simptome tek u manjem broju domaćina. Osobe s dugotrajnom infekcijom tom bakterijom imaju veće izglede za razvoj želučanih bolesti, uključujući i rak.

Znanstvenici smatraju da su moguća objašnjenja ta da Helicobacter pylori utječe na kiselost želuca, a time i na izglede za opstanak bakterija uzročnika proljeva, te da pojačani imuni odgovor izazvan tom bakterijom može uspješnije uništavati uzročnike dijareje.

"Naša otkrića sugeriraju aktivnu ulogu Helicobacter pylori u zaštiti od dijareje", napisao je voditelj istraživanja Dani Cohen u časopisu "Clinical Infectious Diseases".

27.12.2011. 16:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh