« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PREVENCIJA U RANOM DJETINJSTVU

Loš odnos između majke i bebe može dovesti do pretilosti

Znanstvenici tvrde da bebe koje su u slabijem odnos s majkama imaju veću izglede da postanu pretile kada navrše 15 godina

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

pretilost

,

majčinstvo

,

odnos

,

pretilost djece

,

majke i bebe

Znanstveno istraživanje koje je objavljenu u siječanjskom izdanju magazina Pediatrics za 2012. godinu tvrdi da bebe koje su u lošem odnos s majkama imaju veće šanse da postanu pretile kada navrše 15 godina, piše CBS News.

Razlozi zašto dolazi do prekomjernog debljanja znanstvenicima još nisu u potpunosti jasni, no autori studije navode da možda te bebe, kako bi se lakše nosile sa stresom, utjehu pronalaze u hrani, a ne u majkama.

Znanstvenici su promatrali emocionalne veze između oko 1000 beba i majki u tri perioda, kada je dijete imalo 15 mjeseci, dvije te tri godine. Pod povećalom je bila majčina sposobnost da ispravno protumači djetetove osjećaje te da na njih reagira sa toplinom, dosljednošću i utjehom. Istraživači su, također, promatrali da li djeca vide u svojim majkama svojevrsnu sigurnu luku, mjesto gdje se osjećaju zaštićeno i koje im pruža utjehu.

Znanstvenici su uočili da bebe čije majke imaju nižu osjetljivost na njihove potrebe, te koje imaju nekvalitetni odnos s majkama imaju dvostruko veće izglede da postanu pretile u dobi od 15 godina.

"Naše istraživanje pruža dokaze da kvaliteta odnosa između djece i roditelja može utjecati na dječju težinu. Studija naglašava važnost da prevencija prekomjerne težine počinje već u ranom djetinjstvu", rekla je dr. Sarah E. Anderson, sudionica istraživanja i epidemiolog na sveučilištu Ohio State College of Public Health.     

27.12.2011. 09:27:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh