« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ZIJEV

Umor se čuje u glasu

Osobama koje se dugo nisu dobro naspavale tijelo šalje upozorenje putem glasa

Umor
Umor (Free Digital Photos)
Više o

zdravlje

,

spavanje

,

umor

Ljudski glas se osjetno mijenja nakon što tijelo kroz duže razdoblje ne dobiva dovoljno sna, dokazali su australski znanstvenici. Nakon 24 neprospavana sata glas, naime, postaje sporiji, nekontroliraniji i gubi na dubini. Kako su navedeni faktori mjerljivi, očekuje se da bi se stupanj iscrpljenosti pojedinih osoba u bližoj budućnosti mogao određivati upravo putem glasa.

Mjerenje je jednostavno pa bi se moglo provoditi na radnom mjestu i tako zaštititi zaposlene od posljedica koje sa sobom donosi kroničan umor što je posebno važno za pojedina zanimanja poput liječnika, vojnika i profesionalnih vozača. Znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne su istraživane objavili u stručnom časopisu "Journal of the Acoustical Society of America".

Istraživanjem je obuhvaćeno 18 odraslih u ranim tridesetim godinama koji su u razdoblju od 24 sata podvrgnuti glasovnim testiranjima. Znanstvenici su svaka dva sata bilježili kako ispitanici izgovaraju produžene tonove, čitaju i broje na glas. Kasnije su analizirali prikupljene podatke i ustanovili da postoje značajne razlike između razbuđenog i umornog stanja - brzina govora se postepeno usporava, javljaju se varijacije u tonalitetu, a duboki tonovi gotovo nestaju.

Mogući razlog povezanosti umora i glasa je gubitak snage u glasnicama. Što smo duže budni, to više gubimo kontrolu nad muskulaturom zbog čega se umor počinje osjetiti u glasu. "Bilježimo veliki interes za jednostavnim metodama za mjerenje umora", stoji u zaključku studije: "Liječnici, vojnici i profesionalni vozači, na primjer, putem glasovnih testova mogu otkriti jesu li doista spremni za napore koji su pred njima."

28.12.2010. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh