« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KAMPANJA

Uklanjanje soljenki sa stolova restorana

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Udruga restorana uklanjaju soljenke uoči obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije.

(Corbis)
Više o

zdrava prehrana

,

restorani

,

Željko Reiner

,

Miroslav Folnegović

,

Udruga restorana

,

Svjetski dan hipertenzije

,

Žito zajednica

,

hipertenzija

,

povišeni tlak

,

sol

,

soljenke

Borbu protiv prekomjernog unosa soli u organizam, koju promovira Hrvatskog društvo za hipertenziju, danas je u povodu Svjetskog dana hipertenzije 23. svibnja, podržala Udruga restorana čiji je predsjednik Miroslav Folnegović najavio da će od 2.800 svojih članova zatražiti da sa stolova restorana uklone soljenke te da ih ubuduće daju samo na zahtjev gostiju.

Akciju je podržala i Žito zajednica, pa su pojedini veliki proizvođači kruha smanjili količinu soli u svojim proizvodima za 10 posto. To je prvi korak ka krajnjem cilju kampanje - smanjenju udjela soli u proizvodima za 25 posto budući da sol utječe na povećanje krvnog tlaka koji je pak glavni čimbenik za pojavu moždanog udara, infarkta i koronarne bolesti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Hrvati u organizam unose između 12 i 20 grama soli dnevno što je daleko iznad preporučene količine od 5 do 6 grama, a zna se i da su za normalno funkcioniranje organizma dovoljna dva grama dnevno, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu akademik Željko Reiner.

10-postotnim smanjenjem soli u proizvodima, ljudi bi dnevno u organizam unijeli 1-2 grama soli manje što bi utjecalo na smanjenje tlaka za 2-3 milimetra žive. To bi i državi uštedjelo sredstava jer liječenje 1 milimetra žive dnevno stoji 1 euro mjesečno.

Između 70 i 80 posto soli unosimo gotovom ili polugotovom hranom, pa tako samo jedna kriška kruha sadrži 6 grama soli. Ostalih oko 30 grama soli unosi dosoljavanjem hrane ili uzimanjem namirnica koje sadrže sol.

Predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju doc. Bojan Jelaković ističe kako prekomjeran unos soli djeluje na tlak tako da izravno oštećuje arterijsku žilu, srčani mišić i remeti bubrežnu funkciju, a sve je to moguće spriječiti.

Stručnjaci navode da previše soli ima utjecaja i na neke druge bolesti poput osteoporoze, učestalosti pojave karcinoma želuca i bronhalne astme.

Akciju smanjenog unosa soli podržava i Hrvatska agencija za hranu, koja će započeti s unošenjem količine natrijevog klorida u deklaracije proizvoda. Kako bi se znalo da imaju više soli, u svijetu se crvenom bojom označavaju proizvodi koji sadrže 1,25 grama soli na 100 grama proizvoda. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 15:14:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh