« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
celijaklija

Savjetovanje o uvođenju bezglutenske hrane

Županija podupire uvođenje bezglutenske hrane u ugostiteljstvo Istre

Fotografija vijesti
Više o

bezglutenska prehrana

,

celijaklija

,

bez glutena

Udruga za skrb o oboljelima od celijakije istarske županije odabrala je ponedjeljak 18. svibnja za ovogodišnje obilježavanje svjetskog Dana svjesnosti o celijakiji. Ove godine učinjen je bitan pomak u prezentiranju problematike s kojom se susreću osobe koje imaju intoleranciju glutena. U hotelu Valamar Diamant u Poreču upriličeno je Savjetovanje o uvođenju bezglutenske hrane u gastronomsku ponudu Istre, događaj interesantan ne samo oboljelima od celijakije, već i cjelokupnom ugostiteljstvu i turističkoj sferi Istre.

Savjetovanje je bilo dobro posjećeno, te su zbivanju nazočili ugostiteljski djelatnici iz cijele županije, kuhari, šefovi kuhinja, vlasnici agroturizama, slastičari, ugostitelji obrtnici te drugi posjetitelji koji su htjeli doznati više o toj temi.

Odmah na početku, nakon uvodne riječi predsjednice Udruge Đitke Bartolović, skupu se u svojstvu suorganizatora obratio predsjednik Udruge kuhara Istre Zoran Stanisavljević, naglašavajući važnost ovakve inicijative, budući je takvih specifičnih potreba naših gostiju iz drugih zemalja sve više, i s takvim se problemom susreće svaki naš hotel i restoran.

Predavanje koje je odmah vezalo pozornost slušatelja bilo je ono prof.dr.sc. Mladena Peršića, gastroenterologa dječje bolnice Kantrida iz Rijeke. Njegovo iscrpno izlaganje o celijakiji, simptomima bolesti, teškom načinu dijagnosticiranja zbog puno vidova u kojima se očituje, načinu na koji gluten iz žitarica razorno djeluje na organizam - bilo je mnogima prva informacija o ovoj sve učestalijoj intoleranciji.

Prihvaćena je procjena, koja prisutne nije ostavila ravnodušnima, da danas u Europi (pa tako i u nas) na 80 stanovnika jedan ne podnosi gluten, a otežavajuća je okolnost da je puno takvih oboljelih još neotkriveno. Srećom, sve više liječnika sklono je i ovu mogućnost uzeti u obzir, te pacijentima preporuča jednostavnu pretragu krvi.

Značajne informacije ugostiteljima pružila je Neda Franković, vlasnica pizzerije 'Rondo' u Bujama, za sada jedinog objekta u Istri koji može ponuditi pizzu i domaću tjesteninu bez glutena. Njeno je predavanje bilo upoznavanje s europskim normama i uvjetima nuđenja bezglutenske hrane, korelacija tih normi s HACCP-om koji se upravo implementira kod nas, te osvrt na situaciju kod naših susjeda, Talijana. U Italiji je registrirano 74.000 oboljelih od celijakije, što je zamašan broj koji se zasigurno reflektira i u turističkom korpusu koji gravitira Istri. S druge strane, u Italiji je značajan broj ugostiteljskih objekata koji mogu ponuditi takav obrok. Najvažnija je činjenica, međutim, da talijanski ugostitelji imaju obvezu pohađanja dvodnevnog seminara, te stjecanja uvjerenja o osposobljenosti pružanja usluge bezglutenske prehrane - upravo od strane njihove Udruge za celijakiju, a sve zbog zahtjevnosti takve prehrane, delikatnosti baratanja, realnih opasnosti od kontaminacije glutenom.

Upiti i diskusija koji su se razvili s polaznicima savjetovanja iznjedrili su vrijedne činjenice iz svijeta bezglutenske hrane, pa je tako gđa Dragica Lukin, vlasnica slastičarnice 'Villa Soši' iz Umaga, ispričala kako je za njenog rada u Njemačkoj spremala bezglutenske slastice za svadbe od 400 uzvanika. Kao osoba kompetentna govoriti o bezglutenskoj hrani, a bijući i državna prvakinja u slastičarstvu dvije godine za redom, pozdravila je inicijativu Udruge i ponudila svim nazočnima pomoć u savladavanju pripreme bezglutenske hrane.

U nastavku savjetovanja svoja su predavanja izložili srednjoškolski profesori kuharstva iz Pule i Rovinja, prof. Ludevit Sabo i prof. Josip Pino Kuhar. Na svima razumljiv način prof. Sabo prišao je teoretskom dijelu obrazlaganja pristupa bezglutenskoj hrani, a podsjetili smo se i na lanjsko zbivanje kad se pulskim Korzom protegla 60-metarska najduža bezglutenska rolada na svijetu. Prof. Kuhar konkretnim je izlaganjem iz svog iskustva o sastojcima, ponašanju bezglutenskog brašna, te preporučenim postupcima u kuhanju dao vrijedne informacije nazočnim kuharima.

Svi nazočni, kako članovi Udruge kao organizatori, tako i polaznici savjetovanja, izuzetno su se iznenadili i razveselili dolasku Župana Ivana Jakovčića na ovo zbivanje. Svojim je dolaskom (a valja uzeti u obzir njegovu zauzetost ovih dana) pružio veliku potporu nastojanjima Udruge za celijakiju Istre u uvođenju bezglutenske ponude u nas. Obrativši se skupu istaknuo je svoje praćenje rada Udruge kroz više godina, te prepoznavanje napora Udruge koji nisu više samo zaštita interesa oboljelih, već se sada kristaliziraju kao turistička i ugostiteljska strategija naše županije, te da se nada prepoznavanju tog trenda od strane drugih struktura, npr. turističkih zajednica, velikih ugostiteljskih poduzeća, itd.

Želja mu je da domaći proizvođači hrane, posebno tjestenine i proizvoda od brašna, razmotre mogućnost uvođenja linije bezglutenskih proizvoda, te da se kao regija orijentirana zdravoj hrani možemo pohvaliti i vlastitom proizvodnjom a ne samo uvoznim proizvodima.

Župan je naglasio da očekuje uskoro od Udruge detaljan projekt uvođenja bezglutenske prehrane, koji će Županija poduprijeti i financirati.

Ne treba reći da su prisutni odgovorili oduševljenim aplauzom, a u ime Udruge kratko je odgovorila tajnica Udruge Marina Jadrejčić. Kako je Župan u potpunosti pogodio u samu srž problema i rješenja problema, njeno je izlaganje bilo kratka naznaka planova razvoja inicijative, angažman članova Udruge na edukacijskim radionicama u dogovoru s ugostiteljima, tješnja suradnja s turističkom strukturom županije koja će rezultirati ulaskom na europsku listu gradova i objekata koji odgovorno mogu ponuditi bezglutensku hranu.

U cijeloj problematici koja se ovdje obrađuje, naglasila je Jadrejčić, izuzetno je bitno nedavno donošenje Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 41/08), kojim se propisuje i obveza svih ugostitelja da prilikom prezentacije hrane gostu, na njegov zahtjev moraju dati informaciju o prisutnosti sastojaka koji mogu izazvati alergije i/ili intolerancije. U popisu, sastavnom dijelu Pravilnika, na prvom je mjestu gluten. Primjena ovog Pravilnika, u biti, nije moguća bez edukacije ugostiteljskih djelatnika, jer je već poznata činjenica da glutena nema samo u žitaricama, već u bezbroj industrijskih proizvoda u vidu aditiva.

Nastavak savjetovanja je protekao u manje formalnoj atmosferi, dok je gđa Staša Brozina, iz tvrtke 'Pretti' d.o.o. Šapjane, prezentirala bezglutenske proizvode 'Schaer' čiji je uvoznik i distributer. Pred sam kraj programa predstavljena je i knjiga 'Bezglutenske čarolije' Udruge oboljelih od celijakije primorsko-goranske županije.

Najbolji dio zbivanja za polaznike savjetovanja je, svakako, neformalno druženje nakon predavanja, uz osvježenje i izvrsne bezglutenske kolače i torte. Da bi se polaznicima priskrbile osnovne informacije o glutenu, bolesti, prehrani, Udruga je za sve pripremila CD sa svim informacijama te popisom hrane iz naših dućana kod koje je testiranjem ustanovljeno da ne sadrže gluten.

Svi su polaznici na kraju izrazili jedinstveni stav da je edukacija neophodna, potrebna i poželjna, da je krajnje vrijeme da se približimo nekakvim europskim razinama pružanja usluga, i da smo svi složni da ćemo na tome raditi. Savjetovanje je završeno riječju tajnika Udruge Đurice Kurilića koji se zahvalio donatorima uredu Župana, gradovima Poreču, Labinu i Puli, te Lion's Clubu i izvrsnim domaćinima - djelatnicima hotela Valamar Diamant.

Udruga za skrb o oboljelima od celijakije naše županije ima i svoje internet stranice, www.celijakija-istra.hr sa svim potrebnim informacijama o bolesti, prehrani i zbivanjima.

20.05.2009. 22:56:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh