« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAVJETI

Tri korisna savjeta za vožnju

Kada ste na cesti, bilo sami ili s putnicima, ovu su koraci koje treba imati na umu ako želite povećati stupanj vlastite sigurnosti

Na što trebate paziti
Na što trebate paziti (Arhiva)
Više o

savjeti

,

vožnja

Motorizirani cestovni promet i mobilnost bitna su obilježja suvremenog društva ali i današnjeg tehnološkog razvoja čije se dobrobiti nerijetko plaćaju visokom cijenom nepoželjnog ljudskog stradavanja. Osim individualnih tragedija, prometne nesreće predstavljaju i golem trošak za društvo u cjelini budući da uzrokuju znatne ekonomske štete pojedincima i njihovim obiteljima. Iako je svaki ljudski život neprocjenjiv, materijalna šteta uzrokovana prometnim nesrećama, prema procjenama stručnjaka za osiguranja i ekonomskih analitičara, prelazi osam milijardi kuna, odnosno 2,3 posto hrvatskog BDP-a, dok su posredni gubici višestruki.

Sigurnost cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja ali još smo uvijek na začelju Europske unije kad je riječ o prometnoj sigurnosti općenito prvenstveno zbog neodgovornog ponašanja vozača u prometu ali i pomanjkanja prometne kulture i odgoja. U Hrvatskoj se unutar jedne kalendarske godine dogodi prosječno 35.000 prometnih nesreća, a od toga je njih 69% posto s materijalnom štetom. Upravo iz tog razloga i ove se godine na današnji dan obilježava treći po redu Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Trenutak nepažnje može se dogoditi apsolutno svakom sudioniku u prometu te ga obilježiti za čitav život zbog čega sudjelovanje u prometnoj nesreći može biti jedan od najstresnijih i najtraumatičnijih događaja koje osoba može iskusiti, a na hrvatskim cestama ne postoji dan da se ne dogodi neki prometni prekršaj. Kako bi se povećao stupanj sigurnosti na cestama, policija u sferi sigurnosti prometa djeluje samostalno u okviru svojih ovlasti, ali i u sinergiji s drugim nadležnim tijelima i institucijama, a jedna od njih je i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) koji donosi tri savjeta kako bi vaše vozilo imalo potrebno pokriće za sigurnu vožnju i kako biste znali što je potrebno učiniti u slučaju prometne nesreće.

Sigurnost prije svega

Neprilagođena brzina, alkohol, nevezanje sigurnosnim pojasom i neoprezna vožnja te, naravno, kombinacije ova četiri čimbenika uzrok su najvećeg broja prometnih nesreća s težim posljedicama u kojima na globalnoj razini godišnje život izgubi više od 1.3 milijuna ljudi. Kad ste na cesti, bilo sami ili s putnicima, sigurna bi vožnja uvijek trebala biti vaš glavni prioritet, a to podrazumijeva odgovornu, savjesnu i opreznu vožnju bez utjecaja alkohola i opijata. Imajte pritom na umu da je korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje zabranjeno u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj. Iako su u najvećem broju slučajeva, posljedice prometnih nesreća manje ili veće štete na vozilima, nažalost, i dan-danas događa se značajan broj prometnih nesreća s daleko težim i tragičnijim posljedicama za vozače, suputnike ili pješake što potvrđuje i stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća u 2021. godini koja je u Hrvatskoj iznosila 6 osoba na 100 tisuća stanovnika. Svakako treba obratiti pažnju i na odgovarajuće održavanje vozila, posebno zimi, kada kiša, snijeg i led mogu učiniti vožnju znatno opasnijom. Obavezno pripremite svoje vozilo za zimu i prilagodite vožnju uvjetima na cesti u jesensko-zimskom periodu godine. Neke police auto osiguranja (ili čak nacionalni zakoni) zahtijevaju korištenje zimskih guma, stoga pažljivo provjerite uvjete i odredbe vaše police osiguranja.

Odaberite policu auto osiguranja po svojoj mjeri

Prije sklapanja ugovora od automobilske odgovornosti, isplati se provesti malo istraživanje kako biste pronašli policu osiguranja koja najbolje odgovara upravo vašim potrebama i koja će biti baš po vašoj mjeri. Osiguranje od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je obvezno i zakonom propisano i njegova je primarna svrha da pokrije svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima i zato bi svako vozilo koje sudjeluje u prometu trebalo imati osnovnu policu osiguranja od automobilske odgovornosti, biti registrirano i zadovoljiti osnovne tehničke uvijete. Ova vrsta police osiguranje pruža financijsku zaštitu kod zahtjeva za naknadu imovinske štete i / ili tjelesne ozljede nastale uslijed prometnih nesreća. Nažalost, i danas se na hrvatskim cestama, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, nalazi 30-ak tisuća neosiguranih vozila koja su u pravilu tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u kojima sudjeluju su u većini slučajeva teže i financijski gledano skuplje. Postoji i polica KASKO osiguranja koja pruža dodatnu financijsku zaštitu kod nesreća do kojih je došlo vašom krivnjom, a u nekim slučajevima i kod požara, krađa i kvarova. Vaš fokus prilikom odabira police ne bi trebao biti samo na cijeni police stoga obratite pozornost i na opseg pokrića. Ako niste sigurni koju razinu pokrića trebate s obzirom na to kako, koliko učestalo i za koju svrhu koristite vozilo, sve detalje možete provjeriti sa stručnim savjetnikom u osiguravajućem društvu. Izbjegavanjem plaćanja prosječne godišnje premije osiguranja od oko 1.000 kuna, odnosno nesklapanjem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti izlažete se riziku da za eventualno prouzročenu milijunsku štetu odgovarate svojom cjelokupnom imovinom.

Evo kako postupiti u slučaju prometne nesreće

U slučaju da vam se, nažalost, dogodi prometna nesreća, pokušajte prikupiti što je više moguće podataka o vlasniku i vozaču drugog vozila te u idealnim okolnostima popunite obrazac Europskog izvješća o prometnoj nesreći ili izvršite prijavu putem mobilne aplikacije vašeg osiguravajućeg društva. Obrazac Europskog izvješća o prometnoj nesreći omogućuje da obje strane uključene u prometnu nesreću razmjene relevantne podatke i da se, ako je to moguće, usuglase kako se prometna nesreća dogodila. Dostupan je u višejezičnim varijantama koje prate isti format i poredak pitanja radi lakše razmjene informacija. Ako vam se dogodi prometna nesreća u zemlji ili u inozemstvu, na internet stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje www.huo.hr možete pronaći više detalja o postupanju u slučaju prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, u slučaju sudara s vozilom inozemnih registracijskih oznaka kao i o postupanju u prometnoj nesreći u kojoj netko izgubi život, teško je ozlijeđen ili je nastala značajnija materijalna šteta.

21.10.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2022. 17:42
    treba biti oprezan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh