« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
VITAMINI I PROTEINI

Top hrana za top mišiće

Ako želimo smršaviti, važno je vježbati. Ako vježbamo, trebamo jake mišiće i kosti...

Kako do snažnih mišića
Kako do snažnih mišića (Wikipedia)
Više o

dijeta

,

tjelovježba

,

kosti

,

vježbanje

,

jaja

,

losos

,

mišići

,

bućine koštice

,

špinat

,

zob

Naši mišići moraju biti snažni kako bismo bili izdržljiviji te lakše i bolje vježbali. No, za jake mišiće ne vrijedi pravilo da samo moramo jesti puno proteina. Važno je jesti uravnoteženo, a posebno su za jačanje mišića zdrave ove namirnice:

Bućine koštice

Bogate proteinima i monozasićenim mastima, bućine koštice su izvrsna zamjena za užinu ili ako poželimo nešto grickati. Kao prava hranjiva bomba, sadrže i visoke razine magnezija koji jača kosti, a pomaže i u održavanju zdravog srčanog ritma, što je vrlo važno prilikom vježbanja.

Losos

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u većini masnih riba, a najviše u lososu, odličan su izvor zdravih masti i pomažu tijelu da se oporavi od napornog vježbanja. Losos je fantastičan izvor proteina i vrlo je važan za jakost i građu mišića.

Jaja

Jaja imaju nisku hranjivu vrijednost (oko 75 kalorija po jednom jajetu) i sadrže najkvalitetnije proteine koji se mogu naći u namirnicama. Sadrže i svih osam ključnih aminokiselina, što ih stavlja u red najboljih dodataka u dijeti kojom se izgrađuju mišići.

Špinat

Vitamin K, kalcij i magnezij čine špinat odličnom hranom za jačanje kostiju. Špinat sadrži i puno antioksidansa i flavonoida, što znači da pomaže u prevenciji raka dojke, kože i jajnika. Izvor je i vitamina A i C koji tijekom vježbanja jačaju imunitet.

Zob

Kao kompleksan karbohidrat, zob je najbolje jesti ujutro jer se energija postepeno otpušta tijekom dana. Zob je puna vlakana pa pomaže u održavanju zdrave probave. Sadrži fosfor i kalcij koji jačaju kosti, kao i puno proteina koji jačaju metabolizam.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
28.12.2012. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh