« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
SUPER!

Namirnice koje pomlađuju tijelo

Kad već pazite što jedete, potrudite se u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje pomlađuju vaše tijelo

Navalite na hranu koja pomlađuje
Navalite na hranu koja pomlađuje (Shutterstock)
Više o

grožđe

,

hrana koja pomlađuje

,

jabuka

,

limun

,

luk

,

đumbir

,

superhrana

,

špinat

,

antioksidansi

,

kelj

Zdrav život ima par aspekata, od samog stila, preko vježbanja do hrane. Pa kad već pazite što jedete, potrudite se u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje pomlađuju vaše tijelo.

Na prvom se mjestu nalazi grožđe, sjajno voće puno vitamina A, B i C i raznih minerala, što mu omogućava čuvanje kože od UV zračenja i razvoja malignih stanica, tj. raka kože. Grah se nekima ne sviđa, no pun je vlakana, vitamina, minerala i kompleksnih glicida. Svojim sastavom čisti debelo crijevo i sprječava nastanak raka debelog crijeva, kao i raka prostate.

Sjemenke lana odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a ako ih žvačete uklanjaju plak sa zuba. Uz sve to snižavaju loš kolesterol. Brokula je prepuna vitamina B9, odličan je saveznik u borbi protiv anemije, a uz to je puna antioksidansa koji služe za borbu protiv stanica karcinoma. Uvjerljivo najzdravija je sirova.

Obična jabuka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, astme i karcinoma. Pokušajte nabaviti domaće neprskane jabuke, jer je kora puno bogatija antioksidansima. Pomalo egzotični đumbir sjajan je za borbu protiv gripe i prehlade, a trudnicama odlično pomaže protiv mučnina.

Luk sprječava razvoj Helioabactere Pylori u probavnom sustavu i poboljšava protok krvi održavanjem čistoće krvožilnog sustava. Zeleni špinat spada u superhranu, jer njegova velika količina magnezija održava tonus mišića i regulira razinu šećera u krvi te krvni pritisak.

Kelj ima široku primjenu u nizu jela, a brine se za kosti i sprječava pojavu raka prostate.

Za kraj, nezaobilazni limun prepun vitamina C, pomaže apsorpciji antioksidansa iz zelenog čaja i željeza iz plodova mora. 

30.12.2012. 21:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh