« Clubbing
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MOČVARA

The Ex i Iva Bittova u Močvari

Odličan uvod u vikend s provjereno dobrim glazbenim facama koje se vraćaju u Zagreb

(Močvara)
Više o

močvara

,

zagreb-info

,

Mukesh Ambani

,

Irska prosvjed

Nakon pet godina u Zagreb se ponovno vraća Iva Bittová. Nastupit će 13.05. u Močvari. Jedna je od najoriginalnijih europskih umjetnica, koja je svojim karizmatičnim nastupom već dva puta dosad ostavila zagrebačku publiku bez daha. Jedna je od rijetkih glazbenica koja je potpuno sama na pozornici „samo" svojim glasom i violinom u stanju održati pažnju publike kroz cijeli koncert. Iz te minimalističke kombinacije ona izvlači maksimum stvarajući temperamentnu, dramatičnu i istodobno vrlo senzibilnu i nježnu glazbu.

Kritičari iz cijelog svijeta su pokušali muziku Iva Bittove smjestiti u određene razrede, ali im to nije uspjelo. Neki je uspoređuju s Meredith Monk, neki zazivaju Laurie Anderson, ili čak Diamandu Galas i Bjork. Bittová je do danas izdala preko 20 albuma, a surađivala je s poznatim svjetskim muzičarima kao što su Fred Frith, Tom Cora, Chris Cutler, David Moss, Bill Frisell,...2003. godine je nominirana za BBC Radio 3 Awards for world music, i to u društvu sa izvođačima kao što su Femi Kuti, Gotan Project, Madredeus, Manu Chao, Natasha Atlas, Youssou N'Dour,...

Koncert je sa stolicama, pa je broj ulaznica ograničen. Upad je u pretprodaji 70 kn, na dan koncerta na blagajni kluba 85 kn.

U petak 14.05. očekuje nas nastup grupe The Ex. Nakon 33 godine postojanja, više od 20 albuma, dva izvrsna gostovanja u Zagrebu te neizbrisivog traga na nezavisnoj glazbenoj sceni, The Ex ne trebaju posebno predstavljanje. Nekadašnji pioniri amsterdamske punk rock scene, glazbeno su evoluirali i razvijali se više nego što je to napravio ijedan drugi bend iz matičnog žanra. Uz samostalne, The Ex su surađivali i snimali zajedničke albume s bendovima i izvođačma poput Chumbawamba, Tortoise, Sonic Youth, Tom Cora, Han Bennink, Getatchew Mekuria, Ken Vandermark, Mats Gustafson..., da bi se trenutno, nakon brojnih turneja po afričkom kontinentu zaustavili u fazi koja objedinjuje njihov prepoznatljivi, aritmični bučni punk rock prožet utjecajima suvremenika afričke glazbe poput Konono No 1 te improvizacija na tragu free jazza.

U postavi s novim pjevačem/gitaristom Arnoldom, Terrie, Andy i Kat dolaze predstaviti novi album koji su snimili u čikaškom Electrical Audio studiju s dugogodišnjim suradnikom i fanom grupe Steve Albinijem. Prije nego što album bude objavljen, The Ex su objavili i svoj novi singl, prvi nakon 20 godina. "Maybe I Was The Pilot/Our Leaky Homes" daje dobar uvid u trenutačni zvuk grupe, no samo nagovještava veličanstveni koncert kojim će The Ex zasigurno počastiti publiku na svom trećem zagrebačkom gostovanju.

Upad je u pretprodaji 75 kn, na dan koncerta na blagajni kluba: 90 kn.

12.05.2010. 10:21:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh