« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŠTO NAS ČEKA?

Svemir 2011: NASA šalje Space Shuttle u penziju, Rusi slave

Rusi imaju ambiciozne planove za budućnost dok se NASA muči s nedostatkom novca; planovi istraživanja svemira 2011.

Svemirska stanica
Svemirska stanica (Shutterstock)
Više o

NASA

,

space shuttle

,

istraživanje svemira

,

Roskosmos

,

GLONASS

Za američku i rusku svemirsku agenciju 2011. počinje gotovo dijametralno suprotno - NASA se oprašta od Space Shuttlea i strahuje za svoj ugled, dok se Rusi ponosno prisjećaju prvog čovjeka u svemiru i zadovoljno gledaju prema blagajni.

>>Ekskluzivno: Saznajte kako izgleda jedan dan u svemiru

Space Shuttle Discovery još od listopada 2010. čeka svoje posljednje lansiranje sa svemirskog kolodvora Cape Canaveral koje je više puta odgođeno. Rusi događaje u SAD-u promatraju s velikim osmjehom na licu jer će s odlaskom Space Shuttlea u povijest imati svojevrstan monopol u opskrbljivanju Međunarodne svemirske postaje.

Kraj Space Shuttlea Rusima će donijeti zaradu od više milijardi dolara. Letjelice Sojuz i Progress postat će jedino prijevozno sredstvo za ljude i stvari sa Zemlje do ISS-a, a Moskva već duže vrijeme najavljuje da će povisiti naknade za transportne usluge. Prikupljen novac Rusi namjeravaju uložiti u novi svemirski centar koji će se graditi na Dalekom istoku i koji će smanjiti ovisnost o kazahstanskom kozmodromu Bajkonuru.

>>NASA otkrila vanzemaljski oblik života na Zemlji

"Neovisan pristup svemiru je strateška nužnost", tvrdi Vladimir Putin koji je 2011. proglasio godinom ruskih svemirskih programa. Pored gradnje kozmodroma, Rusi namjeravaju unaprijediti svoj navigacijski sustav Glonass koji konkurira američkom GPS-u. Međutim, projekt je na klimavih nogama zbog relativno niske potražnje i nedavnog pada rakete s tri Glonass satelita višemilijunske vrijednosti.

Nakon što riješi probleme s Discoveryjem, koji bi u svemir konačno trebao poletjeti u veljači, NASA najavljuje i posljednji let Endeavoura u travnju ove godine. Amerikance najviše brinu financije, ali i činjenica da nisu dovršili svoj dio ISS-a. NASA je stoga najavila mogućnost dodatnog leta već umirovljenog Space Shuttlea Atlantis. Iako je Kongres dao zeleno svjetlo, ideja bi mogla propasti upravo zbog nedostatka novca. Amerikanci se nadaju da će ulogu Space Shuttlea uskoro preuzeti privatno razvijene letjelice pri čemu posebno ističu kompaniju SpaceX koja je u prosincu u orbitu poslala kapsulu Dragon. Cilj SpaceX-a je razviti letjelicu koja može nositi sedam astronauta ili ukupno 6000 kg opreme.

>>Japan po prvi put lansira svemirsku letjelicu na solarni pogon

NASA strahuje da bi 2011. mogla izgubiti na međunarodnoj važnosti i ugledu. Konkurencija ne spava, a Kinezi su ponosno izjavili da su 2010. u svemir poslali više raketa od američkih kolega.

Zanimljivi svemirski programi 2011.

Prema Marsu će poletjeti rover Curiosity koji bi trebao otkriti jesu li na Marsu postojali (ili još postoje) uvjeti za život.

Šest astronauta će sletjeti na Mars u sklopu projekta Mars500 u veljači ove godine. Radi se o virtualnom iskustvu koje će trajati 520 dana. Postrojenje se nalazi u Moskvi.

Sonda Juno će krenuti prema Jupiteru. Znanstvenici se nadaju spoznajama o postanku svemira. No, do prvih podataka će nam trebati dosta strpljenja jer je dolazak na daleki Jupiter predviđen tek za pet godina.

01.01.2011. 20:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.01.2011. 21:05
    tako vam je to kada trošite novac na bombardiranje država u kameno doba... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh