« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LIJEČNICI TVRDE

Očevi imaju ključnu ulogu u odgoju, važniji su od majki

Djeca nakon razvoda u većini slučajeva ostaju živjeti s majkom iako im je prisutnost oca u odgoju važnija, tvrde znanstvenici

Otac i sin
Otac i sin (Shutterstock)
Više o

očevi

,

odgoj djece

,

obitelj

Sudovi skrb nad djetetom u pravilu dodjeljuju majkama, a u društvu postoji općeprihvaćeno mišljenje kako je za dijete bolje da (ako već mora birati) živi s majkom nego s ocem. Znanstvenici s McGill Sveučilišta u Montrealu tvrde da su biokemijskim eksperimentima na miševima uspjeli dokazati da se zapravo radi o mitu i da je u djetetovom odgoju ključan upravo otac.

Statistika pokazuje da djevojčice bez oca prije ulaze u pubertet, ranije se upuštaju u seksualne odnose te postoji veća vjerojatnost da će u tinejdžerskim godinama ostati u drugom stanju. Istovremeno, sinovi koji odrastaju bez očeva imaju manjak samopouzdanja i problem s pokazivanjem osjećaja.

Na temelju navedenih podataka, kanadski znanstvenici odlučili su potražiti biološke razloge koji dovode do promjena u organizmu zbog nedostatka uloge oca u odgoju.

>>Ne postoji magična formula za odgoj djeteta

Liječnica Gabriella Gobbi je sa svojim timom analizirala kalifornijske miševe koji su poznati po tome da njeguju obiteljski život - monogamni su, a parovi se zajedno brinu o potomcima.

Tri dana nakon dolaska potomstva na svijet, znanstvenici su iz kaveza uklonili očeve te prepustili majkama da se same brinu za male miševe narednih 30-40 dana. Po isteku tog vremena analizirane su glave miševa, odnosno prefrontalni korteks koji određuje socijalno ponašanje i osobnost.

Moždane stanice miševa bez očeva slabo su reagirale na hormon ljubavi oksitocin, te dopamin, serotonin i NMDA (tvar koja je važna za pamćenje). Ti miševi su se također upadljivo manje družili s drugima, piše Gobbi u magazinu New Scientist:

"Ako u kavez stavite dva nepoznata miša, odmah će se početi približavati jedan drugome, mirisati i dodirivati. Miševi koji su živjeli sami s majkom međusobno su se jednostavno ignorirali."

>>Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

Znanstvenici vjeruju da se rezultati mogu prenijeti i na ljude jer i u našem mozgu oksitocin, dopamin i serotonin također igraju vrlo važnu ulogu. Podsjećaju i da izraelsko istraživanje koje je pokazalo da muškarci i žene prolaze kroz različite biokemijske promjene nakon što postanu roditelji.

Ruth Feldman je istraživanje provela na 80 parova te ih je posjetila neposredno po rođenju djeteta te šest mjeseci nakon toga.

Razina oksitocina se kod majki i očeva znatno povećala, ali s različitim posljedicama - žene su postale nježnije i prepune divljenja, dok su se muškarci više igrali s djecom te uspostavili bolji kontakt s njima.

"Očevi i majke različito doprinose djetetovom razvoju. Čini se da su očevi biološki predodređeni da pomažu djeci u odrastanju", napisala je Feldman u zaključku.

01.01.2011. 22:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    majka
    19.06.2014. 19:50
    kakva glupost..nikada vecu nisam procitala...moj sin je odrastao samnom..otac je otisao i nije mu se ni javio godinama..nije ucestvovao u njegovom odgoju od njegove cetvrte godine a i prije..ustvari nije nikada..drustveniju osobu od moga sina ne poznajem...i nikakav problem nema u pokazivanju usjecaja..cak ih pokazuje puno vise nego njegovi vrsnjaci..tako da...manite se miseva..ulozite pare u bitnije stvari..i uopste pisanja besmislica o odgoju djece...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh