« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŠTO JESTI?

Superhrana s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks nam pokazuje koliko i kako brzo određena namirnica povećava šećer u krvi; saznajte što jesti a što izbjegavati

Kruh
Kruh (MWN)
Više o

zdrava prehrana

,

glikemijski indeks

,

superhrana

,

glukoza

Glikemijski indeks (GI) numerički pokazuje u kojoj mjeri neka namirnica povećava razinu šećera u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.

Visoki GI na skali se nalazi između vrijednosti 70 i 100, a uključuje namirnice poput pire krumpira, kuhane riže, bijelog kruha, meda, cornflakesa, cole i pive. Srednji GI na skali se nalazi između vrijednosti 55 i 77, odnosno u slanim krumpirima, bananama, šećeru i nezašećerenim voćnim sokovima. S druge strane, niski GI (ispod 55) imaju mlijeko, jogurt, voće, integralna tjestenina, grašak, grah, lješnjaci i povrće.

Hrana s nižim GI odličan je saveznik svakoj dijeti i pomaže u mršavljenju. Nutricionistkinja Michele Kingston savjetuje koju hranu s visokim GI isključiti, a koju s niskim glikemijskim indeksom uključiti u našu svakodnevnu prehranu.

Što jesti?

Umjesto banane, odaberite jagode.

Umjesto bijelog kruha, odaberite crni kruh, od brašna cijelih zrna.

Umjesto cornflakesa, odaberite zobenu kašu.

Umjesto običnog krumpira, odaberite slatki krumpir.

Umjesto tjestenine s umakom od rajčice, odaberite komad mesa i salatu.

Hrana s niskim GI:

avokado, bučine sjemenke, celer, češnjak, đumbir, grah (crveni), grašak, indijski oraščić, integralna riža, integralni kruh, jabuke, jagode, kakao (bez šećera), kikiriki, krastavac, kruške, leće, limun, luk, lješnjak, masline, mrkve, naranča, nektarine, osušene rajčice, patlidžan, pesto, rotkvice, senf, slanutak, smokva (svježa), sojino mlijeko, sok od rajčice, suncokretovo sjeme, šampinjoni, šipak/nar (svjež), šljive, špinat, tofu, trešnje

Piše: Romina McGuinness & Metro Croatia
21.01.2011. 10:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Alex
    22.01.2011. 22:29
    Super. Obožavam se najesti đumbira i senfa.
  2. avatar
    a
    22.01.2011. 23:51
    Tu ima greška. mrkva ima jako visoki glikemijski indeks. Ne znam sada napamet ali mislim da je mrkva 92 a čisti šečer 100. Tak da nije najsretnije riješenje mrkva.
  3. avatar
    adam
    23.01.2011. 12:42
    GI je glupost. Bilo šta što kaže da mrkva nije zdrava je obična pizdarije.

  4. avatar
    Jura
    23.01.2011. 13:47
    Ali...mislim...otkud u tim blesavim člancima uvijek polazak od pretpostavke da čovjek želi smršaviti. Ja imam "idealnu" težinu koja vuče prema dolje i zaista se teško debljam a lako gubim na težini i nikad mi nije cilj jesti nešto od čega ću smršaviti a ovi tukasti "autori" i novinari uvijek u svojim ingenioznim člancima polaze od pretpostavke da čovjek želi smršaviti - e pa ne drugari, ima nas i koji se želimo zdebljati!!!
  5. avatar
    Zec
    23.01.2011. 22:43
    Neovisno
  6. avatar
    Mate
    23.01.2011. 22:54
    Htio ti smrsaviti ili ne hrana niskog GI je puno zdravija nego visokog. Ja nisam upoznao jos osobu koja se zeli zdebljati nabacivanjem sala, a upravo se to dogadja kada jedes hranu visokog GI. To se u zargonu zove skinny fat bastard. Nemas misica a imas sala. najgora kombinacija.
  7. avatar
    adam
    24.01.2011. 00:44
    Je, od mrkve se deblja :D
    A lubenice da ne spominjem. :D

    Kažem ti, GI je loša mjera za kvalitetu hrane. Dobivena je u labaratoriju tako što su davali ljudima izolirane šećere iz hrane na tašte i onda mjerili razinu šećera u krvi. U stvarnom svijetu ljudi ne jedu izolirane šećere iz hrane nego kombiniranu hranu i dizanje šećera u krvi ne odvija se kako je to zamišljeno u GI eksperimentima.
    Druga stvar, većina ove hrane sa niskim GI (tipa zobene) zapravo vrlo brzo diže šećer u krvi, ali kao reakcija organizma se vrlo brzo izlučuje inzulin, pa se šećer uklanja.

    Evo jedan link sa znanstvenim istraživanjima: http://www.alanaragon.com/elements-challenging-the-validity-of-the-glycemic-index.html
  8. avatar
    Ančica
    24.01.2011. 11:42
    Na svijetu postoji milion svakojakih dijeta, vitaminskih pripravaka koji su naprosto "neophodni" u prehrani, savjeta i novih, atraktivnih pojmova kojima se mažu oči čitateljima i ulijevaju im lažnu nadu, dok nitko ne želi priznati i napisati da je jedini pravi lijek prejedanju i prekomjernoj težini - pravovremeno zatvaranje usta!

    Svi bi mi "trpali", ali da nam se ne lovi... E nema toga. Bez discipline nema ni rezultata. Ako se ne mučiš, znači da ne radiš nešto kako treba. :-)
  9. avatar
    Lidija
    03.10.2020. 21:29
    Kuhana mrkva, kao i celer imaju visoki GI.
    U sirovom stanju imaju nizak.
  10. avatar
    Lidija
    03.10.2020. 21:29
    Kuhana mrkva, kao i celer imaju visoki GI.
    U sirovom stanju imaju nizak.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh