Superhrana s niskim glikemijskim indeksom
Glikemijski indeks nam pokazuje koliko i kako brzo određena namirnica povećava šećer u krvi; saznajte što jesti a što izbjegavati
Glikemijski indeks (GI) numerički pokazuje u kojoj mjeri neka namirnica povećava razinu šećera u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.
Visoki GI na skali se nalazi između vrijednosti 70 i 100, a uključuje namirnice poput pire krumpira, kuhane riže, bijelog kruha, meda, cornflakesa, cole i pive. Srednji GI na skali se nalazi između vrijednosti 55 i 77, odnosno u slanim krumpirima, bananama, šećeru i nezašećerenim voćnim sokovima. S druge strane, niski GI (ispod 55) imaju mlijeko, jogurt, voće, integralna tjestenina, grašak, grah, lješnjaci i povrće.
Hrana s nižim GI odličan je saveznik svakoj dijeti i pomaže u mršavljenju. Nutricionistkinja Michele Kingston savjetuje koju hranu s visokim GI isključiti, a koju s niskim glikemijskim indeksom uključiti u našu svakodnevnu prehranu.
Što jesti?
Umjesto banane, odaberite jagode.
Umjesto bijelog kruha, odaberite crni kruh, od brašna cijelih zrna.
Umjesto cornflakesa, odaberite zobenu kašu.
Umjesto običnog krumpira, odaberite slatki krumpir.
Umjesto tjestenine s umakom od rajčice, odaberite komad mesa i salatu.
Hrana s niskim GI:
avokado, bučine sjemenke, celer, češnjak, đumbir, grah (crveni), grašak, indijski oraščić, integralna riža, integralni kruh, jabuke, jagode, kakao (bez šećera), kikiriki, krastavac, kruške, leće, limun, luk, lješnjak, masline, mrkve, naranča, nektarine, osušene rajčice, patlidžan, pesto, rotkvice, senf, slanutak, smokva (svježa), sojino mlijeko, sok od rajčice, suncokretovo sjeme, šampinjoni, šipak/nar (svjež), šljive, špinat, tofu, trešnje
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
A lubenice da ne spominjem. :D
Kažem ti, GI je loša mjera za kvalitetu hrane. Dobivena je u labaratoriju tako što su davali ljudima izolirane šećere iz hrane na tašte i onda mjerili razinu šećera u krvi. U stvarnom svijetu ljudi ne jedu izolirane šećere iz hrane nego kombiniranu hranu i dizanje šećera u krvi ne odvija se kako je to zamišljeno u GI eksperimentima.
Druga stvar, većina ove hrane sa niskim GI (tipa zobene) zapravo vrlo brzo diže šećer u krvi, ali kao reakcija organizma se vrlo brzo izlučuje inzulin, pa se šećer uklanja.
Evo jedan link sa znanstvenim istraživanjima: http://www.alanaragon.com/elements-challenging-the-validity-of-the-glycemic-index.html
Svi bi mi "trpali", ali da nam se ne lovi... E nema toga. Bez discipline nema ni rezultata. Ako se ne mučiš, znači da ne radiš nešto kako treba. :-)
U sirovom stanju imaju nizak.
U sirovom stanju imaju nizak.
Novi komentar