« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Tehnički problemi s parnim automobilom

Sto godina star rekord postignut u parnom automobilu i dalje stoji

Prvi pokušaji britanskih inženjera da obore rekord najveće kopnene brzine u parnom automobilu propali

(Wikipedia)
Više o

automobili

,

svjetski rekord

Tim pretežito iz Hampshirea započeo je proces obaranja svjetskog rekorda u pustinji Mojave u Californiji u zračnoj bazi Edwards.

Nadaju se da će njihov parni automobil nazvan Inspiration dosegnuti brzinu od 274 km/h.

Trenutni rekord od 204 km/h star je 103 godine, a postavio ga je Amerikanac Fred Marriott 1906.godine u Floridi u parnom automobilu imena „Raketa".

Tim tvrdi da je njihov automobil neslužbeno već oborio rekord tijekom probnih vožnji u subotu. Nadaju se da će se službeni pokušaji nastaviti što prije.

Automobil dug šest metara i težak tri tone nosi nadimke „najbrži čajnik na svijetu" i „mršavi, zeleni, opasni stroj". Na njemu se radilo deset godina u Lymingtonu, a vozi ga glavni sponzor projekta Charles Burnett III.

Menadžer projekta Matt Candy priznao je ranije da su se pojavili određeni problemi prilikom probnih vožnji.

„Imali smo problema s pregrijavanjem električnih dijelova pa smo počeli upotrebljavati velike količine suhog leda kako bismo ih rashladili. Imali smo problema i s pritiskom plina jer je temperatura uzrokovala dodatno isparavanje tekućeg propana te s parom jer smo imali crpke koje nisu mogle izdržati dodatni pritisak."

 „Bez obzira na sve to, automobil je dosegao prosječnu brzinu od 221 km/h prilikom dvije probne vožnje".

Član britanskog tima je i probni vozač Don Wales, nećak pokojnog Donalda Campbella i unuk Sir Malcolma Campbella. Dvojica predaka zajedno postigla su više od 20 brzinskih rekorda na kopnu i na vodi.

Wales tvrdi da je najveća mehanička prepreka bila razviti kompaktni kotao koji će moći svake minute pretvoriti 40 litara vode u superzagrijanu paru na 400 stupnjeva, pri tlaku 40 puta višem od atmosferskog.

Tim je bio prisiljen odustati od probne vožnje u ožujku na Thorney Islandu zbog tehničkih problema.

20.08.2009. 11:17:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh