« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
četiri kotača

Utrkivanje na zeleni način ili jednostavno Formula Nula

Velike zvjerke Formule 1 osim narušenog imidža moraju brinuti i o sasvim novoj konkurenciji.

(Corbis)
Više o

ispušni plinovi

,

automobili

Ne, nije priča iz budućnosti. Ekološki pogodno utrkivanje, sa svim popratnim užitcima, adrenalinom i natjecateljskom atmosferom već postoji i to pod imenom „Formula Zero" (Formula Nula, hrv.).

Ne trkaćoj stazi u Surreyu, u Velikoj Britaniji, domaće ekipe u društvu onih iz Belgije, Nizozemske i Španjolske voze mašine nabrijane na jedan potpuno nov način-vozila ne ispuštaju štetne plinove.

Formula 1 možda donosi uzbuđenje, napetost, sječenje krivina u punoj brzini, no Formula 0 ne planira zaostajati za Jedinicom, a osim toga riješili su se i najvećeg nedostatka svakog motornog vozila-ispuštanja ugljičnog dioksida koji šteti prirodi i uzrokuje klimatske promjene.

Vozila Formule 0 pokreću se motorima koji koriste hidrogenske gorive stanice kao pokretač i sve što ispuštaju je vodena para.

Radi se o viziji dvojice Nizozemaca, Goederta van Hardenbroeka i Eelcoa Rietvelda. Iako ne koriste „zvijeri" koje postižu brzine veće od 250 km na sat, već go-kart vozila koja postižu brzine do 75 km na sat, vožnja nije lagana; staza je mala, ali puna oštrih krivina.

Ipak, do 2011. planiraju uvesti i velika vozila te na taj način pobijediti i Formulu 1 jer nove tehnologije sve više i više smanjuju ovisnost o gorivu.

Možda zvuči pretenciosno, ali ako se uzme u obzir brzina kojom se razvijaju vozila na elektro-pogon (sjetite se samo Tesla Roadstera koji postiže 100 km na sat za samo 6,3 sekunde) onda to nije znanstvena fantastika.

Osim „čistog ispuha", još je jedna posebnost F0. Vozila su praktično nečujna-jedino se čuje buka izazvana trenjem guma na stazi-odnosno ne postoji više ono što je zaštitini znak Formule 1, dakle snažan zvuk motora.

Naravno, ni sama F1 nije mogla ignorirati da, u svijetu koji je zabrinut zbog klimatskih promjena, pripada sportskoj grani koja se temelji na „gutanju" litara i litara goriva.

Zato je FIA (Međunarodna automobilska federacija) osnovala posebnu komisiju koja treba istražiti zelenije mogućnosti utrkivanja i time, dakako, popraviti imidž.

Rezulati se još čekaju.
26.08.2009. 20:04:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh