« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Spasio milijun života

50 godina od izuma prvog automobilskog pojasa

Više od milijun života spašeno je u posljednjih 50 godina uz pomoć osnovne i najbitnije sigurnosne opreme svakog automobila – pojasa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Izumio ga je švedski proizvođač automobila, Volvo, 1959. Inženjer Nils Bohlin koji je dizajnirao sigurnosno sjedište mlaznih aviona koje se u slučaju nesreće može katapultirati, pridružio se kompaniji Volvo kako bi napravio pojas koji može zadržati vozače automobila na njihovim sjedištima prilikom sudara.

Volvo je patentirao dizajn kako bi ga mogli koristiti i ostali proizvođači automobila, a danas je obaveza za vozače diljem svijeta.

Stavljanje sigurnosnog pojasa može povećati vaše šanse za preživljavanjem prilikom sudara za 50 posto. Štiti vozača i putnike prilikom kolizije te sprječava da izlete iz vozila.

Zbog toga što je posebno napravljen da štiti vaše tijelo tijekom akceleracije, također štiti i unutrašnje organe, umanjuje mogućnost udara glave o vjetrobransko staklo, ili u najgorem slučaju, ispadanja kroz njega. U svakom slučaju, dovoljno dobrih razloga da se proslavi 50-godišnjica ove vrlo bitne automobilske opreme.  

18.08.2009. 11:48:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh