« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
I TROTTER BI POZAVIDIO

SF trokolica kao rješenje za prometne gužve

Model revolucionarnog vozila na tri kotača nagrađen je na Kraljevskom sveučilištu u Londonu

Fotografija vijesti
Više o

prometna gužva

,

električni automobil

,

trokolica

,

E-3POD

Trokolica predstavlja vozilo koje se može nazvati kako biciklom, tako i automobilom, jer posjeduje mnogo karakteristika oba prijevozna sredstva. Njegov dizajner Heikki Juvonen ga je nazvao E-3POD. Nagrada za najbolji dizajn je rezultat šestomjesečnog rada u dizajnerskom centru u Parizu, gdje se osmišljava izgled novih automobila kompanija Peugeot i Citroen.

Heikkijevo vozilo posjeduje dva manja kotača na prednjem dijelu, dok vozač doslovce sjedi u većem, stražnjem kotaču. Pri većim brzinama E-3POD se lagano naginje kako bi bolje prianjao uz cestu te omogućio bolje upravljanje prilikom skretanja. Njegova jednostavna i lagana konstrukcija je izuzetno aerodinamična. Baterija koja ga pokreće je također male veličine i dosta je lagana. Posvećenost smanjenju težine je evidentna u dizajnu samog vozila koje je napravljeno od plastike otporne na udarce. Zadatak studenata na londonskom sveučilištu je bio dizajnirati ultra-kompaktni model koji bi u budućnosti mogao poslužiti pri proizvodnji električnih automobila Citroen.

"Dobar dizajn ne samo da poboljšava prodaju i imidž kompanije, nego pomaže pri čuvanju životne sredine", rekao je Heikki. "Ova vrsta pogona predstavlja rješenje za ekonomičan i održiv vid gradskog prijevoza."

17.02.2011. 12:43:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Amelia
    22.05.2011. 20:56
    Jedva čekam ovo čudo!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh