« Film
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
FAK RECENZIJA

Recenzija filma The Imitation Game

Glavnina radnje odvija se između 1939. i 1945. godine za vrijeme Turingova rada u Bletchley Parku, gdje su kriptografi danonoćno radili na razbijanju Enigme

Jedan od favorita za Oscare
Jedan od favorita za Oscare (Arhiva)
Više o

Benedict Cumberbatch

,

FAK recenzija

,

The Imitation Game

The Imitation Game redatelja Mortena Tylduma film je koji tematizira život i doprinos osebujnog britanskog matematičara i kriptografa Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), jednog od ljudi zaslužnih za razbijanje poznate Enigme tijekom 2. svjetskog rata, stroja koji je Nijemcima služio za (de)šifriranje poruka.

Glavnina radnje odvija se između 1939. i 1945. godine za vrijeme Turingova rada u Bletchley Parku, gdje su kriptografi danonoćno radili na razbijanju Enigme, pothvatu koji će uvelike doprinijeti pobjedi Saveznika nad Hitlerom. Takva je narativna nit periodički ispresijecana prikazima iz Alanovih školskih dana, dajući nam uvid u važnost koju je za njega, asocijalnog pojedinca kakvim ga film prikazuje, imao odnos s njegovim jedinim tadašnjim prijateljem Christopherom u kojeg se i zaljubio, kao i događajima koji su se odvili nakon završetka rata, kada je Turing postao predmetom policijske istrage...

The Imitation Game je - entuzijastično, propisno iskatarzirano i s velikom dozom zahvalnosti mogu reći - film s jasnim ciljem koji u svakom trenutku zna kamo ide i što želi prenijeti publici, toliko precizno, a opet nenametljivo izorkestriran i posložen da niti u jednom trenutku ne gubi svoj fokus, zapada u prazan hod ili pak utire put besciljnom lutanju u grozničavoj potrazi za onime što želi staviti u prvi plan.

A to nije mala stvar s obzirom na to da narativno pokriva više od jednog kompleksnog teritorija i žonglira brojnim tematikama, pritom ne ispadajući iz balansa ili zakidajući jedan od tih tematski aspekata u svrhu forsiranja svih ostalih.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu

22.01.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh