« Film
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
FESTIVALI

Kontroverzni filmovi ovogodišnjeg Sundancea

Danski redatelj Lars Von Trier nije slučajno za premijeru svog filma 'Nimfomanka' prošle godine izabrao Sundance; taj festival poznat je po tome da okuplja filmove koji pomiču granice

Sundance voli kontroverzne filmove
Sundance voli kontroverzne filmove (Sundance)
Više o

Sundance Film Festival

,

filmovi

Sundance Film festival i ove će godine imati najmanje devet filmova koji će zagrijati atmosferu prohladnog Park Cityja, piše Variety. Među prvima je 'Stanford Prison Experiment' Kylea Patricka Alvareza, film koji podsjeća na psihološki eksperiment proveden 1971. na Sveučilištu Stanford, gdje su studenti, u pokušaju da pronađu uzroke zla u čovjeku, preuzeli uloge stražara i zatvorenika.

Oličenje zla prikazuje film 'Prophet's Prey' o ozloglašenom Warrenu Jeffsu, vođi poligamne sekte Jesus Christ of Latter Day Saints, osuđenom za seksualno zlostavljanje i rasističke komentare.

'Going Clear' Alexa Gibneyja trebao bi se pripremiti za reakcije Scijentološke crkve, poznate po tome što ne voli kada netko istražuje njihova djelatnost ili život njihova osnivača L. Rona Hubbarda, piše Variety. Film se temelj na istoimenoj knjizi Lawrencea Wrighta, koja govori o navodnom fizičkom kažnjavanju članova crkve i upitnim postupcima njihova čelnika Davida Miscavigea.

Religija je i u fokusu filma 'Last Days In The Desert', biblijskoj priči za koju se očekuje da bi mogla biti zanimljiva i ateistima i vjernicima. Potonje bi ipak mogla i uznemiriti jer Ewan McGregor glumi i Isusa i vraga, koji ga iskušava na njegovom putu kroz pustinju.

Nakon teme seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci u filmu 'The Invisible War', premijerno prikazanom na Sundanceu prije tri godine, Kirby Dick se u novom dokumentarcu 'The Hunting Ground' bavi sličnom temom, ali radnja je smještena na američke koledže koji, kao ni vojska, nisu skloni riješiti taj gorući problem, a ponekad i prikrivaju slučajeve silovanja.

Igrani film 'I am Michael', fokusira se na istinitu priču o LGBT aktivistu koji odbacuje svoju homoseksualnost i pronalazi vjeru, dok se 'Diary of a Teenage Girl' seksualnošću bavi donoseći emocionalno i moralno složeni portret tinejdžerke koja odrasta sedamdesetih u San Franciscu i upušta se u ljubavnu aferu s majčinim partnerom.

Za film 'The Bronze' se govori da je nepriličan - u središtu je istrošena dobitnica olimpijske medalje koja živi u očevu podrumu i strahuje da su njezini dani slave odavno prošli.

Na popisu onih koji bi mogli uzburkati javnost, osobito one koji ne vjeruju u opasnost klimatskih promjena, jest i film 'Racing Extinction'. Aktivist Louie Psihoyos se s teme lova na dupine u prethodnom filmu 'Zaljev' prebacio na pitanja ekološke katastrofe apokaliptičnih razmjera i u svom filmu jasno proziva ljudsku vrstu kao glavne krivce za mogući nestanak pedeset posto životinjskih vrsta.

Festival neovisnog filma Sundance tradicionalno donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, a ove se godine održava od 22. siječnja do 1. veljače.

24.01.2015. 13:22:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh