« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ja bih...

Prije jela odaberite s kim ćete ga jesti

Ono što naručujemo s menija u restoranu ponajviše ovisi od toga tko sjedi s nama za stolom

(Corbis)
Više o

naručivanje hrane

,

ponašanje restoran

,

odabir s menija

,

bonton u restoranu

,

prejedanje

Svaki put kada pregledavate jelovnik zasigurno poželite probati jelo koje nikada prije niste okusili, čisto radi promjene.

No, tad ljudi oko vas počnu iskazivati svoj odabir hrane i automatski se vratite starim izborima. To se najčešće događa u restoranima gdje je naše ponašanje predvidljivije nego što možda mislite.

Journal of Consumer Research objavio je francusko-australsko istraživanje čiji rezultati upućuju na to da smo u restoranu malo konformisti malo eksperimentiramo. Ponašanje ovisi o ljudima koji jedu s nama.

Kako pišu Pascale Quester sa Sveučilišta Adelaide i Alexander Steyer iz Sorbone, kada većina ljudi bira isto, želimo se razlikovati  od njih, dok u situacijama kad ne postoji ni većina ni manjina, obično gledamo što drugi odabiru pa isto uzimamo i mi.

Istraživači su eksperimentirali u jednom restoranu na čijem su meniju bila ponuđena jela po fiksnoj cijeni. Cijena je uključivala predjelo, glavno jelo, desert te piće, a sve s ciljem da se cjenovne razlike isključe kao faktor u odabiru jela.

Fokus istraživanja bio je usmjeren na piće jer odabir pića predstavlja stavku koju najčešće ne dijelimo s drugima kao što je to slučaj s jelima. Dakle, svatko voli piti nešto drugo.

"Smatrali smo da, ako piće bude uključeno u fiksnu cijenu, lakše možemo doći do informacija o tome koliko drugi ljudi utječu na naš odabir", kažu istraživači.

Meni je bio postavljen na 70 stolova s različitim brojem gostiju, od dvoje do osamnaest.

Tako na primjer, ljudi nastoje biti individualisti dok otprilike 30 posto ljudi ne odabere istu stvar. Kad se postotak jednakog izbora poveća na 60, ostatak se dodvorava većini. Ipak, kad slaganje u izboru dosegne 80 do 90 posto, ponovo se javlja želja za posebnošću i individualizmom te nastojimo uzeti nešto sasvim drugačije. Različito, isto, različito kratak je opis rezultata.

Ipak, ono što naručujemo od konobara ponajviše ovisi od toga tko sjedi s nama za stolom.

Ova činjenica je pak dokazana u drugoj studiji, objavljenoj u istom časopisu. Kanadsko-američki stručnjaci da količina porcije ovisi o porcijama našeg društva za stolom.

Točno 210 studenata bilo je uključeno u istraživanje. Morali su gledati jedan film u parovima. Tijekom projekcije, na raspolaganju su imali neograničenu količinu hrane. Jedan student iz para je gledao film, a drugi član para je bila studentica, tajna suradnica istraživača. Studentica je bila iznimno mršava ili pak odjevena kao da izgleda pretilo.

Djevojka je u ulozi mršavice uzimala mini porcije. Kada je glumila pretilost, uzimala je ogromne porcije hrane. Istraživači su morali samo pogledati u tanjur pokusnog studenta da bi primijetili kako se njegove porcije ravnaju po porcijama studentice.

Istraživači misle da se radi o dobro poznatim mehanizmima ponašanja: svatko od nas se nastoji prilagoditi drugima ili pak padamo pod utjecaj drugih. To vrijedi i za ponašanje za stolom. No, valja napomenuti da se prilagođavamo uglavnom dominantnim osobama. U slučaju da ste to vi, drugi će pratiti vas.

Nadalje, odabir jela ovisi o još nekoliko čimbenika kao što su spol i broj ljudi koji jedu s nama. Tako žene na primjer jedu obilnije kad su u društvu drugih žena.

S muškarcima se ustručavaju, slikovito rečeno, navaliti na hranu. U slučaju da se jede u paru, nevezano za spol druge osobe, manje se brine o količini hrane nego kad smo okruženi većom skupinom ljudi.

Zaključak je da su odluke o narudžbi stvar teže i protuteže između ljudi koji sjede za stolom.

Možda bi stoga bilo bolje da prvo odaberete s kim ćete jesti, a tek onda što.

07.10.2009. 15:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh