« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bubbles, bubbles

Zašto je šampanjac tako poseban?

Znanstvenici se pitaju ima li ovo pjenušavo vino možda bolji miris nego okus

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

champagne

,

šampanjac

,

šampanjac mjehurići

,

pjenušava vina aroma

Ključ je u mjehurićima! Tim europskih istraživača zaključio je da mjehurići šampanjca čine više od samog puckanja na nosu - oni stvaraju maglicu koja naglašava aromu vina.

Istraživač Gerard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne iz Francuske oduševljen je tim otkrićem.

"Sviđa mi se pomisao da takav sjajan i suptilan mehanizam funkcionira pod našin nosem tijekom kušanja šampanjca. U jednoj jedinoj čaši tog pića ima "umne" hrane koliko i zadovoljstva za osjetila."

Don Ho, havajski pjevač još 1966. u jednom svojem hitu pjeva, u slobodnom prijevodu, ovako: "Mjehurići u vinu čine me sretnim, čine da se dobro osjećam."

I bio je u pravu. Sada znanost traži izvor tih osjećaja.  Liger-Belair i kolege koristili su se visokorezolucijskom masenom spektrometrijom (tehnika kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase) tijekom proučavanja kemikalija u šampanjcu i pjenušavim vinima te u mjehurićima i u maglici koju stvaraju kad puknu.

Otkrili su da se neke od kemikalija voćne, ugodne  arome koje sadrži vino nalaze u mjehurićima id a sun a površini više koncentrirane nego u samom vinu, stoji u izvješću Nacionalne akademije znanosti.

"Nešto slično imamo u prirodi kada se mjehuri morske vode rasprsnu i otpuštaju onaj svima nama poznati miris mora", objašnjava Liger-Belair.

Mjehurići vuku sa sobom kemikalije koje se nalaze u vodi do površine mora i kad se rasprsnu ispuštaju aerosolne kapljice u atmosferu. Mjehuri zraka koji nastaju tijekom nevremena povećavaju specifičnu organsku koncentriranost u morskim aerosolima, kaže znanstvenik.

Ako se ista stvar zbiva i s šampanjcem i pjenušavim vinima, znači li to da ona imaju ljepši miris nego okus?

Na to pitanje fizičar Liger-Belair i njegov kolega Philippe Schmitt-Kopplin, kemičar s Instituta za ekološku kemiju i molekularnu biogeokemiju iz Nürnberga, dali su politički odgovor; kažu da nisu stručnjaci za okus i miris.

29.09.2009. 16:40:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh