« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ŽENSKO PRIGOVARANJE

Prigovaranje vaše supruge može vam spasiti život

Istraživači su zaključili da će muškarci koji su u braku ili izvanbračnoj vezi ranije otići liječniku od onih koji žive sami, zbog toga što ih supruge i partnerice natjeraju na to

Fotografija vijesti
Više o

brak

,

srčani udar

,

partneri

Oženjeni muškarci koji dožive srčani udar prije će potražiti medicinsku pomoć od onih koji nisu oženjeni, pokazala je nova studija.

Istraživači su zaključili da će muškarci koji su u braku ili izvanbračnoj vezi ranije otići liječniku od onih koji žive sami.

Veza braka i zdravlja u partnera, posebice muškaraca, znanstvenicima nije novost. Isto tako, liječnička skrb o pacijentima koji dožive srčani udar u posljednjih se nekoliko desetljeća znatno poboljšala, pogotovo ako pacijenti što ranije reagiraju i zatraže pomoć.

Istraživače je zanimalo utječe li činjenica da je osoba u braku na vrijeme koje joj je potrebno da od pojave prvih simptoma zove hitnu pomoć.

Pregledali su podatke od 4.403 pacijenta iz Ontarija u Kanadi koji su imali srčane udare. Prosječna dob bolesnika bila je 67 godina a 34% su bile žene.

Gotovo polovica pacijenata (46%) otišlo je u bolnicu u prva dva sata, a 73% je u bolnicu došlo u prvih 6 sati nakon pojave simptoma.

76% oženjenih javilo se u bolnicu u prvih 6 sati, naprema 66% u samaca, 68% u razvedenih te 70% udovica i udovaca.

„Oženjeni su se prosječno u bolnicu javljali i 30 minuta ranije, što je iznimno značajno budući da je kod infarkta važna svaka minuta" rekla je dr. Clare Arzema, voditeljica istraživanja.

Zanimljivo, za razliku od muškaraca, za žene u brakovima gotovo i da nije bilo razlike naspram žena koje su same.

Znanstvenici pretpostavljaju kako je to zbog toga što žene obično u vezi preuzimaju ulogu skrbnika i nagovaraju svoje muževe da što prije potraže pomoć. Stoga, dragi muškarci, sljedeći put kad vam vaša životna izabranica počne prigovarati da se ne pazite dovoljno, prestanite se izvlačiti i poslušajte je, to bi vam moglo spasiti život.

19.07.2011. 17:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh