Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 17:17:00
ŽENSKO PRIGOVARANJE

Prigovaranje vaše supruge može vam spasiti život

Istraživači su zaključili da će muškarci koji su u braku ili izvanbračnoj vezi ranije otići liječniku od onih koji žive sami, zbog toga što ih supruge i partnerice natjeraju na to

Fotografija vijesti

Oženjeni muškarci koji dožive srčani udar prije će potražiti medicinsku pomoć od onih koji nisu oženjeni, pokazala je nova studija.

Istraživači su zaključili da će muškarci koji su u braku ili izvanbračnoj vezi ranije otići liječniku od onih koji žive sami.

Veza braka i zdravlja u partnera, posebice muškaraca, znanstvenicima nije novost. Isto tako, liječnička skrb o pacijentima koji dožive srčani udar u posljednjih se nekoliko desetljeća znatno poboljšala, pogotovo ako pacijenti što ranije reagiraju i zatraže pomoć.

Istraživače je zanimalo utječe li činjenica da je osoba u braku na vrijeme koje joj je potrebno da od pojave prvih simptoma zove hitnu pomoć.

Pregledali su podatke od 4.403 pacijenta iz Ontarija u Kanadi koji su imali srčane udare. Prosječna dob bolesnika bila je 67 godina a 34% su bile žene.

Gotovo polovica pacijenata (46%) otišlo je u bolnicu u prva dva sata, a 73% je u bolnicu došlo u prvih 6 sati nakon pojave simptoma.

76% oženjenih javilo se u bolnicu u prvih 6 sati, naprema 66% u samaca, 68% u razvedenih te 70% udovica i udovaca.

„Oženjeni su se prosječno u bolnicu javljali i 30 minuta ranije, što je iznimno značajno budući da je kod infarkta važna svaka minuta" rekla je dr. Clare Arzema, voditeljica istraživanja.

Zanimljivo, za razliku od muškaraca, za žene u brakovima gotovo i da nije bilo razlike naspram žena koje su same.

Znanstvenici pretpostavljaju kako je to zbog toga što žene obično u vezi preuzimaju ulogu skrbnika i nagovaraju svoje muževe da što prije potraže pomoć. Stoga, dragi muškarci, sljedeći put kad vam vaša životna izabranica počne prigovarati da se ne pazite dovoljno, prestanite se izvlačiti i poslušajte je, to bi vam moglo spasiti život.

19.07.2011. 17:17:00
http://metro-portal.hr/prigovaranje-vase-supruge-moze-vam-spasiti-zivot/61457/