« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
U SVAKOM TRENU TU

Muškarci i trudnoća - budite uz partnericu što je više moguće

Trudnoća je vrijeme koje zahtijeva mnogo fizičke i emocionalne snage kod oba partnera - ali vi morate biti stalna podrška onoj kojoj je ipak teže

Muškarac tijekom trudnoće partnerice mora pružati bezuvjetnu podršku
Muškarac tijekom trudnoće partnerice mora pružati bezuvjetnu podršku (Shutterstock)

Partnerica vam je trudna. Što konkretno možete učiniti da joj trudnoća prođe glatko? Realno gledajući, učiniti možete mnogo. Budući očevi danas više ne moraju, a po nama ni ne smiju biti samo promatrači, a s time se slaže i ginekologinja Nazema Lalla iz Mumbaija koja je za Healthmeup dala sljedeće savjete:

Budite uključeni - budite tu pored nje što je više moguće, kad ide na preglede, na ultrazvuk, kad se bira ime. Sada je na vama da budete strpljivi i da s njom prođete i prodiskutirate sve.

Budite strpljivi - sasvim je normalno da trudnica bude malo nagla, otresita, zapaljiva i daju je lako izbaciti iz takta, naročito tijekom zadnjeg trimestra. Strpljenje će vas spasiti. Nemojte donositi kući ribu bez obzira koliko je voljeli jesti ako znate da joj smeta taj miris, čisto za primjer.

Održavajte plamen strasti - trudnoća ne znači seksualnu apstinenciju iako je u određenim situacijama potrebna. Sve savjete na tu temu dobit ćete od ginekologa. Katkada je stanje takvo da ćete možda baš vi morati izbjegavati seks do kraja trudnoće. Pored toga, seksualni nagon žene će rasti i opadati naglo tijekom tog perioda. Koračajte polako, ne tjerajte je ni na što, ali ako je ginekolog dao zeleno svjetlo, nema razloga da se ne upuštate u taj predivni čin. Na kraju, seksualne igrice tijekom trudnoće će ženi povećati samopouzdanje i poboljšati sliku o izgledu i tijelu.

Budite pozitivan utjecaj - pomognite partnerici da pravilno jede, potaknite je da lagano vježba - joga ili šetnje - podsjećajte je na savjete ginekologa.

Budite maser - Masirajte joj leđa, stopala, ruke. To će joj biti jako potrebno, jer su leđa i stopala izloženi najvećem stresu.

Idite na trudničke tečajeve - to će vas pripremiti za sam proces poroda; vikanje, tiskanje, krv i sve ostalo vam tada ne bi trebali biti šokantni. U slučaju da to želi ili dopusti, boravak u Sali za porod je vrlo važna stvar pa svakako budite s njom jer će joj treba ohrabrenje i potpora.

Uključenost poslije poroda - vaša uloga pomagača ne prestaje u porodiljskoj sali ili sobi. Morate joj biti podrška nakon trudnoće jednako, ako ne i više nego tijekom nje. Tu spada hranjenje bebe, mijenjanje pelena i tako dalje. Vaša draga i dalje može biti sklona nagloj promjeni raspoloženja i to je sasvim normalno. Pripremite se za to. Budite nježni i razgovarajte puno. U slučaju da je stanje s njom ozbiljnije i da je ne možete utješiti, svakako razmislite o traženju stručne pomoći jer se možda radi o postporođajnoj depresiji.

Trudnoća je vrijeme koje zahtijeva mnogo fizičke i emocionalne snage kod oba partnera. Čitava stvar može biti vrlo stresna, ali uz malo strpljenja i ove smjernice, te ginekološke savjete, trudnoća i porođaj mogu postati jedno vrlo ugodno putovanje.

05.07.2011. 10:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh