« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NEPLODNOST

Svaki četvrti muškarac u sebi nosi gen neplodnosti

Protein zvan DEFB126 pravi zaštitnu ovojnicu oko spermija i omogućuje im zaštitu od imunološkog sustava unutar ženske maternice

Fotografija vijesti
Više o

neplodnost

,

muška neplodnost

,

začeće

Istraživači triju zemalja, SAD-a, Velike Britanije i Kine, u velikom su zajedničkom istraživanju došli do vrlo zabrinjavajućih podataka. Čak četvrtina muškaraca na svijetu nose u sebi gene koji smanjuju njihove šanse za imanjem djece. Znanstvenici su saznali da je razlog tomu nedostatak zaštitonog proteina koji spermije štiti na putu do jajne stanice.

Protein zvan DEFB126 pravi zaštitnu ovojnicu oko spermija i omogućuje im zaštitu od imunološkog sustava unutar ženske maternice koji bi ih inače pokušao napasti kao strana tijela.

Iako su muškarci sa ovim genskim nedostatkom sposobni biti očevi, ova im situacija to poprilično otežava. Ako je vjerovati procjeni znanstvenika, svaki četvrti muškarac na planetu u sebi nosi ovaj defektni gen.

Ovi bi rezultati mogli objasniti uzrok neplodnosti u velikog broja muškaraca.

„U 70% slučajeva neplodnosti u muškaraca ne možemo objasniti zbog čega je tomu tako, budući da se im redovito broj spermija i njihova kvaliteta zadovoljavajući", rekao je profesor Gary Cherr sa Sveučilišta u Kaliforniji.

 Znanstvenicima je još uvijek misterij zbog čega je ova genetska mutacija tako raširena u muškaraca u svijetu.

U usporedbi sa spermom majmuna i drugih sisavaca, ljudski su spermatozoidi često vrlo loše kvalitete, male mobilnosti te visokim stupnjem stanica s genetskom greškom.

„Zbog činjenice da ljudi imaju tendenciju da se razmnožavaju u monogamnim i dugotrajnim vezama, za razliku od većine životinja, kvaliteta njihovog sjemena i nije toliko evolucijski bitna", rekao je profesor Cherr.

„Mi još uvijek znamo iznimno malo o tome što se na molekularnoj razini događa sa spermijima dok putuju kroz ženino tijelo kako bi oplodili jajnu stanicu, a još manje znamo o ulozi muškarčevih gena u svemu tome" rekao je Dr. Allan Pacey sa Sveučilišta u Sheffieldu.

Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje biti tek početak u shvaćanju misterije ljudskog postanka.

21.07.2011. 17:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh