« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVI PRISTUP

Pilule umjesto vježbanja - rješenje za neizlječive ljenjivce

Gimnomimetika obećava da ćete konzumiranjem posebnih pilula ostvariti učinke na organizam podjednake onima nakon vježbanja u teretani, trčanja ili gimnastike

Pilule umjesto vježbanja - rješenje za neizlječive ljenjivce
Pilule umjesto vježbanja - rješenje za neizlječive ljenjivce (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

lijenost

,

pilule

,

snošaj

U redu, toliko ste lijeni da to prelazi granice zdravog razuma što znači da vas je zamisliti u teretani kako vježbate ravno znanstvenoj fantastici. Ali ne brinite jer bi se na tržištu u budućnosti moglo pojaviti rješenje koje će vam osigurati, ako ne identične, onda barem približno iste učinke koje ima vježbanje u teretani. Pogađate - radi se o pilulama. Vjerovali ili ne, nije u pitanju nikakva prijevara niti šala. Određeni broj istraživača sa Sveučilišta u Pennsylvaniji obećava upravo to - progutavši jednu do dvoje pilule posebne izrade uspjet ćete doživjeti podjednake rezultate i učinke koji se dobivaju tjelesnom vježbom. U pitanju je takozvana 'gimnomimetika', sasvim nov pristup zdravlju i tjelesnoj formi iza kojeg stoje stručnjaci sa Instituta za translacijsku medicinu i terapiju pri spomenutom sveučilištu.

Čitava stvar je nastala iz jednog prostog pitanja - što se zbiva s našim metabolizmom dok se bavimo sportom ili tjelesnom aktivnošću? Analizirajući oko 200 elemenata u krvi 302 volontera, istraživači su izdvojili 21 supstancu koje se vidljivo modificiraju nakon aerobnih vježbi (trčanje, gimnastičke vježbe).

Megan Burke, jedna od istraživača, kaže kao su ona i kolege većinu toga što je otkriveno i očekivali. Razina supstanci, koje se povezuju s glikolizom, glikogenolizom i lipolizom iliti potrošnjom šećera i masnoća koji daju energiju mišićima, znatno se povećava kod onih osoba koje intenzivnije treniraju. Nikotinamid, supstanca koja je povezana s 'najintimnijim' oblikom metabolizma unutar stanica, uključena u mehanizme disanja, oksidiranja i proizvodnje energije, molekula je koja se čini najinteresantnijom u čitavoj priči - njena se količina povećava drastično nakon trčanja, naročito kod ljudi koji su iznimno brzi, u sjajnoj tjelesnoj formi i koji su vitki. Istraživači su zatim došli do otkrića da dodavanjem nikotinamida (i ostalih 'metaboličkih stimulansa' koji se količinski povećavaju nakon trčanja) mišićnim stanicama in vitro dolazi do procesa stanične modifikacije: drugim riječima, mišićne stanice u laboratoriju reagiraju jednako kao što reagiraju u tijelu tijekom tjelesne aktivnosti. I tako je nastala ideja da bi se spomenuti metaboliti u obliku pilule mogli oralno unositi u organizam čime bi se dobili gotovo isti učinci kakvo ima vježbanje. Međutim, sami istraživači odmah povlače ručnu: „'Sportski metaboliti' će nam vjerojatno moći pomoći u prevenciji raznih bolesti i u tome da ostanemo u formi, ali neće biti čudotvorni. Proći će još godine i godine istraživanja kako bismo mogli sa sigurnošću reći hoće li ovaj pristup zaista biti učinkovit." A dotad nemamo drugog izbora - ako želimo biti zdravi i u dobroj formi moramo se pošteno oznojiti.

23.09.2010. 11:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Z_Gandalf
    23.09.2010. 12:03
    ha ha ha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh