« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ŠTO RADI MOZAK

Bol je manja ako se uhvatite za povrijeđeno mjesto

Znanstvenici su otkrili da je način na koji mozak percipira neki dio tijela ključan za smanjenje doživljaja boli

Bol je manja ako se uhvatite za povrijeđeno mjesto
Bol je manja ako se uhvatite za povrijeđeno mjesto (Shutterstock)
Više o

mozak

,

bol

,

tijelo

Znanstvenici s University Collegea u Londonu otkrili su zašto se ljudi hvataju za bolno mjesto nakon što se povrijede. Naime, hvatanje za ozlijeđeno mjesto omogućuje formiranje slike u mozgu o njemu, barem tako tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Britanski znanstvenici otkrili su da je način na koji mozak percipira neki dio tijela ključan za smanjenje doživljaja boli. Ispitanici su u sklopu studije trebali staviti kažiprst i prstenjak u toplu vodu, a srednji prst u hladnu, što stvara osjećaj bolne topline u srednjem prstu. Međutim, mozak ne zna da je riječ o iluziji.

>> Polagano disanje može ublažiti bol

Pokazalo se da su se bolovi u srednjem prstu smanjili za čak 64 posto kad su prste na toj ruci ispitanici uhvatili istim prstima druge ruke. Pokazalo se i da cijela stvar ne funkcionira ako netko drugi dotakne povredu.

"Vlastiti dodir pruža snažne dokaze o povezanosti mozga i osjetilnih informacija iz različitih dijelova tijela. To nam pomaže da naše tijelo gledamo kao usklađenu cjelinu", kaže prof. Patrick Haggard.

Znanstvenici kažu da zahvaljujući ovom istraživanju sada imaju eksperimentalni model za proučavanje načina na koji mozak osjeća tijelo pod utjecajem boli.

24.09.2010. 23:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh