« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Par odličnih savjeta kako NE kuhati

Kulinarske savjete i trikove pronaći ćete u svim kutovima interneta, od profesionalnih kuharskih stranica preko TikToka i Instagrama, a dobit ćete ih i od brojnih članova obitelji

Što i kako izbjeći ;)
Što i kako izbjeći ;) (Arhiva)
Više o

savjeti

,

kuhanje

Svi znamo kuhati, barem nešto - ako ništa drugo, kuhate sjajne hrenovke... no, budući da nitko tko se profesionalno ne bavi time, nema vremena za kulinarske škole i godine usavršavanja u kuhinji, poslušajte savjete profesionalnih kuhara što ne smijete raditi u kuhinji!

Ne dodajte sol u marinadu - greška koju rade i mnogi iskusni kuhari je dodavanje soli u marinadu. Međutim, sol upija vlažnost i ako je dodate previše, ostali okusi mogu nestati i isušiti meso.

Ne gnječite češnjak - premda gnječenje češnjaka zvuči kao ušteda vremena i živaca, upravo je suprotno. Ako ne želite da vam prsti smrde po češnjaku, ubacite ga u mikser i tako usitnite prije kuhanja.

Ne miješajte previše rižu - kad kuhate rižu, pustite je na miru! Nakon što dodate vodu riži, protresite je ili lagano promiješajte, a onda je ostavite dok se ne skuha, piše EatThis.

Ne pecite svježe izrezane krumpiriće - ne bacajte tek izrezane krumpire u kipuće ulje jer su oni još puni vode pa će se vjerojatno samo spržiti. Umjesto toga ih nakon rezanja stavite na sušenje na nekoliko sati. Razlika će biti osjetna!

Ne perite piletinu (niti bilo koju drugu perad) - kuhari tvrde da ne samo da ispiranjem piletine nećete uspjeti ubiti bakterije, nego ćete vjerojatno dobiti kontraefekt i raširiti bakterije po ostatku kuhinje. Osim toga, navlažit ćete kožu mesu pa zbog toga, ako je pečete, neće ispasti hrskava.

Ne pretjerujte s jačinom vatre - ako vam je tava pregrijana, meso će odmah pobijeljeti. Peći i treba na jačoj vatri, no ne prejakoj. Kad stavljate meso ili povrće na pečenje, ono treba početi cvrčati, a ne gorjeti.

Ne pritišćite pljeskavice dok se peku - pljeskavice nikad ne bi trebalo pritiskati dok ih pečete jer će tako iz njih iscuriti sav sok zahvaljujući kojem ostaju sočni.

Ne stavljate na vatru meso direktno iz frižidera - meso bi uvijek trebalo ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 10 do 15 minuta prije pečenja. Tako će se i bolje termički obraditi.

Ne treba vam ulje dok kuhate tjesteninu - možda ste čuli da ako dodate ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, ona se neće lijepiti. No, to nije slučajno ako još niste provjerili, nego samo bacanje ulja.

Spalite šećer, nemojte ga "zasmeđiti" - mnogi u želji da impresioniraju desertom poslužuju primjerice Crème Brûlée sa šećerom na vrhu tek lagano karameliziranim, a tu ne treba štedjeti, savjetuju kuhari. "Crème brûlée" doslovce znači spaljena krema. Izgoreni šećer daje lijepi gorkasti kontrast slatkoj kremi.

26.07.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.07.2022. 19:03
    Treba znati dobro kuhati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh