« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PRIPAZITE

Velike vrućine povećavaju opasnost iznenadnog srčanog zastoja

Zaklada Hrvatska kuća srca upozorava građane na opasnosti za kardiovaskularne bolesnike uslijed velikih vrućina

Pazite na srce
Pazite na srce (Arhiva)
Više o

vrućine

,

srčani zastoj

Zaklada Hrvatska kuća srca želi skrenuti pozornost građanima na brojne opasnosti za kardiovaskularne bolesnike, ali i zdravo stanovništvo, uslijed velikih vrućina i visokih temperatura.

Visoke temperature povećavaju opasnost za zdravlje, krvne žile se šire pa dolazi do promjene krvnog tlaka što može izazvati slabost i nesvjesticu. Zbog dehidracije smanjuje se cirkulacijski volumen i krv postaje gušća što može dovesti do zgrušavanja krvi ili tromboze. Znojenjem se pak gube tekućina i elektroliti što može dovesti do iscrpljenosti i toplinskih grčeva. Kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu može nastati toplinski udar kad se uz jako crvenu i toplu kožu javljaju glavobolja, ubrzano kucanje srca, ubrzano disanje, visoka tjelesna temperature i mučnina. Radi se o vrlo opasnom stanju i za zdrave osobe, a posebno za kronične bolesnike, djecu, osobe starije životne dobi, radnike koji rade na otvorenom.

Ono što je također vrlo opasno za srce su i nagle promjene temperatura, a iznimno je opasno na visokim temperaturama tražiti brzo osvježenje. Naime, prilikom naglog ulaska u hladno more ili rijeku može doći do naglog sužavanja krvnih žila srca što može izazvati infarkt miokarda i dovesti do srčanog zastoja.

Upravo zato Zaklada Hrvatska kuća srca apelira na građane da pogledaju edukacijska videa o kardiopulmonalnom oživljavanju kako bi mogli jednostavnim postupcima nekome spasiti život, ukoliko u blizini nema educiranog osoblja.

OŽIVLJAVANJE SAMO RUKAMA

OŽIVLJAVANJE S UMJETNIM DISANJEM I KORIŠENJEM AVD-a

„Važno je znati da se čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba", naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Zaklada Hrvatska kuća srca provodi projekt Oživi me od 2014. godine te se zalaže za uvođenje Nacionalnog programa u sklopu kojeg bi se edukacija postupka oživljavanja provodila u obrazovnim institucijama. Jednako tako, bilo bi korisno da se poveća broj dostupnih defibrilatora (AVD uređaja) na javnim mjestima, kao i broj građana laika koji znaju s njima upravljati jer se na taj način može spriječiti veliki broj smrti uslijed iznenadnog srčanog zastoja.

Na koji način kardiovaskularni bolesnici, ali i svi zdravi građani, mogu jednostavnim postupcima umanjiti rizik za svoje zdravlje uslijed velikih vrućina objasnila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

„U vrijeme velikih vrućina, dovoljno je ne izlagati se vrućinama između 11 i 17 sati, piti dovoljnu količinu vode, izbjegavati alkohol i kofein te tjelesne napore, savjetovati se s liječnikom oko terapije lijekovima, konzumirati laganu hranu i obavezno koristiti zaštiti faktor, pokrivalo za glavu te laganu i prozračnu odjeću".

Više informacija o kardiopulmonalnom oživljavanju saznajte na službenoj web stranici www.ozivi.me

25.07.2022. 16:09:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.07.2022. 08:28
    Visoki tlak uzrok
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh