« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SF METODA

Odzvonilo klasičnom prometu - uskoro putujemo laserom

Znanstvenici su izumili lasersku zraku koja je sposobna pomicati velike objekte na veće udaljenosti

Odzvonilo klasičnom prometu - uskoro putujemo laserom
Odzvonilo klasičnom prometu - uskoro putujemo laserom (Shutterstock)
Više o

promet

,

laserske zrake

,

transport

Tim istraživača s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri razvio je mogućnost molekularnog transporta, kojeg su zapravo proslavile "Zvjezdane staze". Koristeći tzv. vučni snop, što je zapravo skup energetskih zraka koje mogu pomicati objekte, uspijeli su pomaknuti sitne čestice do 1,5 metara s jednog mjesta na drugo.

>> Izumljen laser koji emitira 'tamu'

I dok fizičari već godinama mogu manipulirati malim česticama na malim udaljenostima koristeći lasersku zraku, Andrei Rhode, jedan od istraživača iz Canberre, navodi kako tehnika koju koristi njegov tim omogućuje pomicanje 100 puta većih objekata na znatno većim udaljenostima. Metoda uključuje usmjeravanje lasera prema sitnim česticama stakla koji zatim oko njih grije zrak. Centar snopa ostaje hladan što rezultira da se čestice povlaće prema njegovim toplim krajevima. No zagrijane molekule zraka koje se gibaju, pogađaju površinu čestica stakla i tjeraju ih natrag ka hladnijem centru.

Dr. Rhode objašnjava da se korištenjem dva laserska snopa, čestice mogu manipulirati u različitim smjerovima. "Vjerujem kako ova tehnika može funkcionirati i na duže udaljenosti nego što smo testirali. S česticama i laserom koji koristimo mogli bi doseći i do 10 metara." Dodaje kako za razliku od popularnih Zvjezdanih staza, njegova tehnika se ne može koristiti u svemiru zbog vakuma. "Na Zemlji s druge strane, postoji mnogo aplikacija, poput pomicanja opasnih supstanci ili mikroba."

09.09.2010. 23:06:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    hahha,putovanje laserom uz besplatne filmove.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh