« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
OPTIČKO DOTIGNUĆE

Izumljen laser koji emitira 'tamu'

Novi pulsni laser u biti reducira intenzitet svjetlosti za 70 posto, dakle svjetlost nije u potpunosti eliminirana

optička vlakna laser kabel
optička vlakna laser kabel (Shutterstock)
Više o

laser

,

improv

,

radiaktivno zračenje

,

radiaktivnost

Laserska naprava koja ne stvara svjetlost može zvučati kao svojevrsni tehnološki oksimoron - prva dva slova u nazivu 'laser' odnose se na 'light amplification' iliti svjetlosnu amplifikaciju. Nigdje se ne spominje redukcija. Ali američki znanstvenici  s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju uz JILA-u (institut kojeg sačinjava spomenuti NIST i Sveučilište Colorado)stvorili su laser koji „emitira zrake tame", a ne svjetlosti. Njihova naprava u biti stvara područja u kojima je svjetlost djelomično odsutna.

Istraživačko postignuće znanstvenika s NIST-a moglo bi se iskoristiti za unaprjeđenje komunikacijskih sustava koji se temelje na kabelima s optičkim vlaknima. Pulsirajući svjetlosni signali na velikim udaljenostima slabe zbog čega dolazi do stvaranja buke i raznih pogrešaka. Tamni pulsirajući signali nemaju te nedostatke i tako bi mogli poboljšati prijenos i detekciju svjetlosti koja prolazi kroz spomenute kabele.

Richard Mirin sa NIST-a kaže da je sasvim normalno napraviti pulsni laser koji je 'isključen' i koji se 'pali' povremeno. „No ono što je neuobičajeno kod ovog lasera je to što se radi o nečem potpuno obrnutom od većine pulsnih lasera; on je većinu vremena uključen i periodično se sam isključuje na kraće vrijeme", rekao je istraživač i jedan od su-autora istraživanja objavljenog u časopisu Optics Express.

>> Igračka koja može oslijepiti i uzrokovati rak

Najučestaliji laseri koje ljudi poznaju su oni mobilni koji se koriste prilikom raznih prezentacija, na primjer u Power Pointu (zelena ili crvena točka) ili pak oni plavi, odnosno više ljubičasti u Blu-ray tehnologiji. Njihova je svjetlost gotovo uvijek monokromatična i jedne je valne duljine te je usmjerena u jednom uskom snopu; svjetlost se emitira sve dok  se ne isključi dotok energije.

S druge strane, postoje laseri koji pulsiraju i koji osciliraju između faze uključenosti (kad se proizvodi svjetlost) i faze isključenosti (kad je količina svjetlosti drastično reducirana). Prilikom tamnog pulsiranja svjetlost nije potpuno eliminirana, objašnjava Miren, već je njen intenzitet smanjen za 70 posto.

Pulsni laseri najčešće se upotrebljavaju za prenošenje informacije kroz optičke kabele. U većini vremena laseri emitiraju slabašnu svjetlost s povremenim naletima svjetlosti jakog intenziteta. Ovaj novi laser, laser tame, ponaša se sasvim suprotno. Umjesto povremenih intenzivnih svjetlosnih pulsiranja, ovaj laser emitira sporadične tamne pulsove koji traju otprilike jednu nanosekundu.

>> Dragi laseru, molim te smanji mi dioptriju

Za razliku od snažnih svjetlosnih signala, tamni signali ne slabe, nemaju pogrešaka, ne stvaraju buku i ne izazivaju ometanja, a kroz neke optičke kabele se čak brže i kreću. No tek se treba vidjeti hoće li imati i stvarnu primjenu u komunikacijskim tehnologijama obzirom da su postojeći sustavi temeljeni na optičkim vlaknima već  jako dobro razvijeni.

17.06.2010. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh