« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SIGURNOST NA CESTI

Novi sustav blokirat će alkoholizirane vozače

Prototip koji uz pomoć automatskih senzora otkriva koliko je vozač sposoban za vožnju, mogao bi spasiti tisuće života navode znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

automobili

,

alkohol

,

vozači

,

vožnja

,

sustav blokade

Ray LaHood iz američkog Ministarstva prometa, posjetio je postrojenje "QinetiQ North America" u Walthamu u Massacuthesu, kako bi prisustvorao prvoj javnoj demonstraciji sustava koji mogu izmjeriti količinu alkohola u krvi vozača. Ukoliko uređaj otkrije da se radi o nedozvoljenoj količini, automobil se neće upaliti.   

Novi sustav bi trebao zamijeniti današnji kojeg sudovi naređuju vozačima koji su nekoliko puta osuđeni zbog vožnje u pijanom stanju. Onaj koji se danas koristi također otkriva količinu alkohola u krvi, tako što vozač puhne u uređaj za analizu daha.

Uređaj nazvan "Driver Alcohol Detection Systems for Safety", koristit će senzore koji će mjeriti količinu alkohola u krvi na dva moguća načina, analizom daha ili analizom kroz kožu, koristeći se sofisticiranim senzorima koji će biti ugrađeni u volan ili na vrata. Obje metode ne oduzimaju vrijeme vozaču koji, ako je trijezan, može ubrzo krenuti automobilom gdje želi.

Kritičari navode da tehnologija nikad neće biti usavršena da bude potpuno pouzdana, te da će sprječavati potpuno trijezne vozače da voze svoje automobile. Međutim, znanstvenici dodaju kako su testovi pokazali da sustav isključivo blokira paljenje ako se radi o nedozvoljenoj količini alkohola u krvi.

01.02.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh