« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UZROK PRETILOSTI

Nepravilna prehrana može oštetiti DNK bebe

Loša prehrana u trudnoći može naštetiti u DNK-u bebe u maternici, povećavajući kasnije opasnost od pretilosti, srčane bolesti i dijabetesa

Fotografija vijesti
Više o

trudnoća

,

pretilost

,

prehrana

,

bebe

,

DNK

Skupina međunarodnih stručnjaka svojim je istraživanjem prvi put znanstveno dokazala vezu između prehrane u trudnoći i dječje pretilosti. "To je veliko otkriće jer prvi put raspolažemo podacima za izradu optimalne prehrane buduće majke", kazao je u utorak profesor Peter Gluckman s Instituta Liggins pri sveučilištu u Aucklandu. "Ona može varirati od jedne do druge majke ali bi mogla biti važno oruđe u svladavanju 'epidemije' pretilosti".

Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoći ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena. Djeca s povišenom razinom epigenetske promjene prije će razviti metabolizam koji "zadržava masnoće" i postati pretili, rekli su znanstvenici. Takva djeca teže približno tri kilograma više od ostale u dobi između šeste i devete godine, kazao je profesor Gluckman.

"Ta prekomjerna težina vrlo je važna u toj dobi", dodao je on, ističući da takav višak masnoće ima sve izglede ostati i kasnije, povećavajući opasnost od dijabetesa i srčanih smetnji poslije u životu. Studija će biti objavljena idućeg tjedna u časopisu "Diabetes".

19.04.2011. 12:46:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh