« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NOVI PROBLEM

Antibiotici i ostali lijekovi ne djeluju u svemiru

Na Zemlji lijekovi svoju medicinsku moć zadržavaju nekoliko godina od datuma proizvodnje, no samo ako se čuvaju na suhom, hladnom i tamnom mjestu

Astronauti
Astronauti (Getty Images)
Više o

svemir

,

lijekovi

,

NASA

,

antibiotici

,

astronauti

Uobičajeni lijekovi poput paracetamola i antibiotika gube svoju moć u svemiru tako da astronauti od njih uopće ne bi imali koristi u borbi s eventualnim glavoboljama i infekcijama. Specifični uvjeti izvan Zemlje u kojima glavnu riječ vodi slabija gravitacija te viša razina radijacije mogli bi biti glavni krivci za to, tvrde iz NASA-inog Svemirskog centra Johnson, prenosi agencija ANI.

Na Zemlji lijekovi svoju medicinsku moć zadržavaju nekoliko godina od datuma proizvodnje, no samo ako se čuvaju na suhom, hladnom i tamnom mjestu. S obzirom da svemirske misije traju sve dulje i da tijekom njih astronaute zna zaboljeti glava, oni moraju koristiti lijekove. Upravo zato su istraživači iz NASA-e pokušali odgonetnuti što je to što lijekova oduzima djelotvornost. Najviše pozornosti posvetili su upravo jedinstvenim svemirskim uvjetima - radijaciju, vibracijama, mikrogravitaciji, sredini bogatoj ugljičnim dioksidom i varijacijama u vlažnosti i temperaturi, piše Daily Mail. Četiri kutije lijekova u kojima ih je bilo 35 vrsta prebačene su na međunarodnu svemirsku postaju dok su druge četiri identične kutije ostavljene u Svemirskom centru Johnson radi kontrolnog ispitivanja. Lijekovi iz kutija u svemiru su zatim vraćeni na Zemlju nakon različitih vremenskih perioda - od 13 dana do 28 mjeseci - kako bi im se provjerila učinkovitost.

Znatan broj testiranih lijekova imao je smanjenu razinu učinkovitosti nakon boravka u svemiru, a razina neučinkovitosti ovisila je o vremenu provedenom izvan Zemlje, zaključeno je nakon istraživanja.

19.04.2011. 14:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh