« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
ŠTO VIŠE VOLITE?

Mlijeko - je li bolje sirovo ili pasterizirano

Ako se bojite piti sirovo mlijeko zbog opasnosti od aditiva, uvijek možete konzumirati ono pasterizirano organskog porijekla

Mlijeko
Mlijeko (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

sirovo mlijeko

,

pasterizacija

Je li sirovo mlijeko opasno? Brojne su studije provedene o toj tekućini i njenim utjecajima na zdravlje (pozitivnim i negativnim) bilo da je svježe sirovo ili pasterizirano. Mi ćemo sada pokušati formirati okvir unutar kojega ćemo donijeti konkretan zaključak i pokušati donekle precizno odgovoriti na pitanje.

Prvo, zašto uopće pasteriziramo mlijeko? Zbog sigurnosti. Pasterizacija je u biti zagrijavanje mlijeka u točno određenom periodi i na točno određenoj temperaturi kako bi se ubile štetne ili nepotrebne bakterije. Osim toga, pasterizacijom se čuva i tekstura mlijeka, ono dulje ostaje svježim. Sirovo mlijeko se pak promovira kao prirodno, zdravo i organsko.

Ljudi koji zagovaraju konzumiranje sirovog mlijeka tvrde da ono ima bolji okus u tom obliku (autor ovog teksta se i sam uvjerio u to, mlijeko je puno slađe), nadalje, puno je vitamina i minerala kao i enzima. Postoji i znatna razlika u sadržaju kalorija. Vjeruje se da je sirovo mlijeko dobro za one koji su inače netolerantni na laktozu. Špekulacije se, međutim, nastavljaju; svako malo pojavi se neko istraživanje koje pobija ono prethodno i obrnuto tako da konkretan odgovor je li sirovo mlijeko bolje od pasteriziranog još uvijek nemamo. Ili imamo?

Prema podatcima američke Administracije za hranu i lijekove, po našem mišljenju relevantnoj instituciji za ovakva pitanja, ovo su neke činjenice vezane za mlijeko i pasterizaciju:

  • Pasterizacija ne potiče netoleranciju prema laktozi i alergijske reakcije. Ljudi koji su osjetljivi na mliječne proteine, mogu alergijski reagirati i na sirovo i na pasterizirano mlijeko
  • Sirovo mlijeko ne ubija patogene samo od sebe
  • Pasterizacija ne smanjuje nutritivnu vrijednost mlijeka
  • Pasteriziranje mlijeka ne znači da ga možete ostaviti izvan frižidera na dulji period, naročito nakon otvaranja.
  • Pasterizacija ubija štetne bakterije
  • Pasterizacija spašava živote

 

Blogger dr. Ed Zimney pak tvrdi da nema opasnosti u konzumiranju sirovog mlijeka. Međutim, dobro je svjestan da su u tom kontekstu prijetnja hormoni, antibiotici, enzimi, pesticidi i druge stvari. Ipak, činjenica je da je danas moguće kupiti tri vrste mlijeka - pasterizirano (ono koje najčešće kupujemo), pasterizirano organskog porijekla i nepasterizirano sirovo mlijeko.

Ako se bojite piti sirovo mlijeko zbog opasnosti od aditiva, uvijek možete konzumirati ono pasterizirano organskog porijekla. Važno je uvijek dobro pročitati etiketu, upozorava Zimney dodavški kako ipak ne vidi zašto bi bilo tko riskirao zdravlje konzumirajući sirovo nepasterizirano mlijeko. Nadalje, barem ovdje kod nas u Hrvatskoj na selima kod baka i djedova možete piti vrlo zdravo i prirodno mlijeko pa čak i kad je sirovo, naročito ako imaju manje životinja i ne trpaju ih aditivima (naravno, važna je i higijena u štali), no ne trebate pretjerivati s količinom. Ali čim se govori o masovnom uzgoju i proizvodnji mlijeka trebate biti sumnjičavi.

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti upozorava da ove osobe uvijek trebaju izbjegavati sirovo mlijeko i sirove mliječne proizvode:

  • Trudnice ili žene koje planiraju trudnoću
  • Djeca mlađa od pet godina
  • Starije osobe
  • Osobe s HIV-om
  • Osobe koje boluju od raka
  • Svi oni koji su imunološki kompromitirani (na primjer, nakon transplantacije organa)
20.07.2011. 09:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Domagoj
    06.09.2012. 14:47
    Americki CDC ne spominje da se pasterizacijom mlijeka potpuno inaktivira enzim koji omogućuje apsorpciju kalcija (fosfataza) iz mlijeka. Pasterizacijom se drasticno smanjuje i kolicina vitamina D u mlijeku ako ga je i bilo (jer nastaje izlaganjem krava suncevom svjetlu). Vecina ljudi daje djeci mlijeko bas radi kalcija i vitamina D. Zato je industrija i izumila mlijeko u tetrapaku s dodatkom vitamina D i kalcija.
    Na koncu, pasterizacija se ne provodi grijanjem u loncu nego industrijskim procesom koji u slucaju UHT pasterizacije mlijeko zagrijava na 140-150 st.C na nekoliko sekundi pomocu pregrijane pare. Takav nagli postupak razara mljecne bjelancevine (kazein) na koje organizam reagira imunosnim odgovorom (i onime sto vegetarijanci zovu sluzavoscu).
    A naravna je stvar da mlijeko moze biti izvor zaraze kao i salate, voce/povrce,piletina i jaja. Salate, voce i povrce i jaja i npr. skoljke se koriste takodjer sirove a poznati su izvori zaraze, pa nije problem. Salate prema CDC-u uzrokuju oko 400x vise zaraza od mlijeka, s time da statistika prati mlijeko. Sirovo mlijeko ima mehanizam ukiseljavanja. Kiselost ometa razvoj patogena.
    Svi sisavci piju sirovo mlijeko jer sadrzi dvadesetak enzima i isto toliko mehanizama imuniteta. Tako je to valjda Priroda zamislila.
    Sirovo je mlijeko supernamirnica. Telad hranjena samo pasteriziranim mlijekom ugiba nakon nekoliko tjedana te se kod nje razvija ukocenost zglobova. Wulzen faktor is sirovog mlijeka i maslaca sprjecava tu ukocenost.
    Malo tko dobro podnosi pasterizirano mlijeko a sirovo mlijeko ima enzime za sve svoje sastojke te se probavlja samo i ne opterecuje probavni sustav.

  2. avatar
    Bersislav
    15.01.2014. 10:57
    Bravo Domagoje!!!!

    Meni izgleda tekst: "Mlijeko - je li bolje sirovo ili pasterizirano!" kao plaćena manipulacija, varanje javnosti na račun njivog zdravlja itd. itd.
    Zašto na Domagojev tekst nema argumentiranog komentara novinara koji je napisao i postavio tekst (ako taj novinar ima stručnosti i malo morala)?
    Ili je stručnost baš u manipulaciji?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh