Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2011. 09:40:00
ŠTO VIŠE VOLITE?

Mlijeko - je li bolje sirovo ili pasterizirano

Ako se bojite piti sirovo mlijeko zbog opasnosti od aditiva, uvijek možete konzumirati ono pasterizirano organskog porijekla

Mlijeko
Mlijeko (Shutterstock)

Je li sirovo mlijeko opasno? Brojne su studije provedene o toj tekućini i njenim utjecajima na zdravlje (pozitivnim i negativnim) bilo da je svježe sirovo ili pasterizirano. Mi ćemo sada pokušati formirati okvir unutar kojega ćemo donijeti konkretan zaključak i pokušati donekle precizno odgovoriti na pitanje.

Prvo, zašto uopće pasteriziramo mlijeko? Zbog sigurnosti. Pasterizacija je u biti zagrijavanje mlijeka u točno određenom periodi i na točno određenoj temperaturi kako bi se ubile štetne ili nepotrebne bakterije. Osim toga, pasterizacijom se čuva i tekstura mlijeka, ono dulje ostaje svježim. Sirovo mlijeko se pak promovira kao prirodno, zdravo i organsko.

Ljudi koji zagovaraju konzumiranje sirovog mlijeka tvrde da ono ima bolji okus u tom obliku (autor ovog teksta se i sam uvjerio u to, mlijeko je puno slađe), nadalje, puno je vitamina i minerala kao i enzima. Postoji i znatna razlika u sadržaju kalorija. Vjeruje se da je sirovo mlijeko dobro za one koji su inače netolerantni na laktozu. Špekulacije se, međutim, nastavljaju; svako malo pojavi se neko istraživanje koje pobija ono prethodno i obrnuto tako da konkretan odgovor je li sirovo mlijeko bolje od pasteriziranog još uvijek nemamo. Ili imamo?

Prema podatcima američke Administracije za hranu i lijekove, po našem mišljenju relevantnoj instituciji za ovakva pitanja, ovo su neke činjenice vezane za mlijeko i pasterizaciju:

  • Pasterizacija ne potiče netoleranciju prema laktozi i alergijske reakcije. Ljudi koji su osjetljivi na mliječne proteine, mogu alergijski reagirati i na sirovo i na pasterizirano mlijeko
  • Sirovo mlijeko ne ubija patogene samo od sebe
  • Pasterizacija ne smanjuje nutritivnu vrijednost mlijeka
  • Pasteriziranje mlijeka ne znači da ga možete ostaviti izvan frižidera na dulji period, naročito nakon otvaranja.
  • Pasterizacija ubija štetne bakterije
  • Pasterizacija spašava živote

 

Blogger dr. Ed Zimney pak tvrdi da nema opasnosti u konzumiranju sirovog mlijeka. Međutim, dobro je svjestan da su u tom kontekstu prijetnja hormoni, antibiotici, enzimi, pesticidi i druge stvari. Ipak, činjenica je da je danas moguće kupiti tri vrste mlijeka - pasterizirano (ono koje najčešće kupujemo), pasterizirano organskog porijekla i nepasterizirano sirovo mlijeko.

Ako se bojite piti sirovo mlijeko zbog opasnosti od aditiva, uvijek možete konzumirati ono pasterizirano organskog porijekla. Važno je uvijek dobro pročitati etiketu, upozorava Zimney dodavški kako ipak ne vidi zašto bi bilo tko riskirao zdravlje konzumirajući sirovo nepasterizirano mlijeko. Nadalje, barem ovdje kod nas u Hrvatskoj na selima kod baka i djedova možete piti vrlo zdravo i prirodno mlijeko pa čak i kad je sirovo, naročito ako imaju manje životinja i ne trpaju ih aditivima (naravno, važna je i higijena u štali), no ne trebate pretjerivati s količinom. Ali čim se govori o masovnom uzgoju i proizvodnji mlijeka trebate biti sumnjičavi.

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti upozorava da ove osobe uvijek trebaju izbjegavati sirovo mlijeko i sirove mliječne proizvode:

  • Trudnice ili žene koje planiraju trudnoću
  • Djeca mlađa od pet godina
  • Starije osobe
  • Osobe s HIV-om
  • Osobe koje boluju od raka
  • Svi oni koji su imunološki kompromitirani (na primjer, nakon transplantacije organa)
20.07.2011. 09:40:00
http://metro-portal.hr/mlijeko-je-li-bolje-sirovo-ili-pasterizirano/61449/