« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SAM SVOJ LIJEČNIK

Ljetne nevolje i jednostavna rješenja

Ubodi komaraca, mučnine, opekline, žgaravica i alergije sve to vas može maltretirati tijekom ljeta. Međutim, nije sve tako crno

Opekline od sunca
Opekline od sunca (Deviantart)
Više o

alergije

,

meduze

,

žgaravica

,

mučnina

,

opekline od sunca

,

ubodi insekti

Ljetni odmor nije uvijek i užitak. Od uboda insekata preko opeklina od sunca i žarenja meduza, najsunčanije godišnje doba katkada može biti prava muka. Bez obzira koliko se pripremali, koliko zaštitne kreme stavljali i sredstava protiv komaraca nanosili, uvijek je moguće da baš danas nećete imati sreće s ljetnim nevoljama. Srećom, najveći problemi najčešće imaju vrlo jednostavna rješenja, a to vrijedi i u sljedećim situacijama:

Zobena kaša sjajna za opekline od sunca. Možda ste jednostavno zaboravili nanijeti zaštitnu kremu. Opečeni ste. Iduću put nećete zaboraviti. U međuvremenu, nelagodu može smanjiti mlaka zobena kaša jer ima protuupalna svojstva. Osim toga, kaša je dobra i za druge probleme na koži nakon uboda ili ugriza insekata, osipe pa čak i vodene kozice.

Bijeli ocat idealan za posljedice susreta s meduzama. Sigurno znate milijun bapskih priča o instant lijeku za rane od meduze (urin, alkohol i tome slično), ali stručnjaci sa sigurnošću stoje samo iza bijelog octa. Octena kiselina ublažuje bol jer deaktivira ispuštanje otrova iz pipaka meduze. Prvo uklonite sve ostatke pipaka, zatim u to područje utrljajte bijeli ocat.

'Soda bikarbona', najbolja za ubode/ugrize insekata. Tijekom ljeta najčešće će vas maltretirati komarci. Ali ubode možete tretirati pastom od malo vode i sode bikarbone (natrijev bikarbonat) jer ona neutralizira pH ravnotežu kože, a to smiruje upalu i bol. Ako ste previše osjetljivi, morat ćete koristiti hidrokortizonsku kremu.

Med liječi rane. Dijete vam je palo s bicikla, zapeli ste za kupine, ozlijedili ste se na bilo koji način i sad imate ogrebotine, manje posjekotine i tome slično. Rješenje je med. Idealan je onaj novozelandski manuka med, ali bit će dobar i bilo koji drugi. Med ubrzava proces zacjeljivanja i sprječava infekcije. Ujedno je i antimikroban. U slučaju da vam tijekom ljeta izbijaju prištići, opet je med potencijalno rješenje jer popravlja ten: pomiješajte pola žličice meda, dvije žličice jogurta, dvije žličice zelenog čaja - napravite pastu i nanesite na ugrožena područja. Isperite nakon nekoliko minuta.

Papaja pobjeđuje žgaravicu. Prejeli ste se roštiljskog mesa i sad vas žgaravica ubija u pojam? Prije nego posegnete za antacidima, uzmite malo papaje. Papaja sadrži enzim papain koji potpomaže probavu. Pojedite nekoliko kriški papaje nakon svakog težeg obroka i pobijedite ćete gastrointestinalne tegobe. Papaju pojedite i nakon kave, pržene i začinjene hrane, kiselog voća, mliječnih proizvoda pića i svega onoga što kod vas izaziva žgaravicu.

Crni papar zaustavlja krvarenje. Posjekli ste se dok ste rezali povrće ili ste raščešali mjesto uboda komarac do krvi, najobičniji crni papar zaustavit će krvarenje. Sam mehanizam zaustavljanja krvi nije još poznat, ali stručnjaci uvjeravaju da posipanje papra po manjim ranama zaustavlja krvarenje - navodno papar nadomješćuje trombocite iz krvi koji su odgovorne za njeno zgrušavanje. Dakle, za manje posjekotine i ogrebotine koje krvare slobodno uzmite papra i pospite. Zatim stavite zavoj ili gazu.

Cayenne papar (crvena ljuta paprika) pročišćava nos. Ako vas muče alergije i imate začepljen nos, stavite malo crvene ljute paprike u hranu. Ona sadrži kapsaicin, antioksidans koji može stanjiti sluz u nosu i ublažiti simptome lakših prehlada i kašlja.

Đumbir za trbuh. Oni kojima često dođe mučnina i slabost trebali bi razmisliti o češćoj konzumaciji čaja od đumbira ili pak uključivanju đumbira u prehranu. Tako ćete ublažiti simptome mučnine i povraćanja. Đumbir je dobar i za jutarnju mučninu kod trudnica te za pacijente koji su prošli kemoterapiju. Ima protuupalna svojstva, potiče lučenje probavnih sokova i time olakšava razgradnju hrane.

20.07.2011. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh