« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
ČESTITKE

MINI slavi 54. rođendan

Klasik je bio istinski pionir dizajnerskog smjera koji je odredio mnoge ostale generacije malih automobila

Klasik je i dalje vrlo privlačan
Klasik je i dalje vrlo privlačan (Automania)
Više o

Mini

,

rođendan

,

automobil

Kolovoz 1959. označio je početak jedne nove ere za SAD i europsku automobilsku industriju: otočje Havaji je postalo 50.država SAD-a, a klasični MINI predstavljen je svijetu. Sedam izvanrednih modela ovdje, šest prekrasnih otoka tamo.

S jedne strane moderni, sportski motori niskih emisija, s druge strane plamteći vulkani. Na prvi pogled, britanska marka MINI i pacifičko otočje nemaju puno toga zajedničkog, ali oboje dijele istu stvar, duhovit i zanimljiv šarm.

MINI je svojoj internacionalnoj zajednici obožavatelja upravo ono što su Havaji SAD-u: odraz čistog uživanja u životu  pa je vrlo zanimljivo da oboje slave svoje obljetnice u gotovo isto vrijeme. 21.kolovoza 1959. Havaji su postali dijelom SAD-a dok je samo pet dana kasnije, 26. kolovoza 1959. klasični MINI predstavljen  svijetu.

Rođenje klasika prije 54 godine  označilo je početak jedne od najspektakularnijih priča automobilske industrije. Mali automobil kreiran od strane legendarnog dizajnera  Aleca Issigonisa  oduševio je svijet svojom kreativnom izvedbom unutrašnjeg uređenja koja je omogućavala maksimalnu iskoristivost prostora za putnike i prtljagu, bez narušavanja kompaktnih proporcija ovog malog revolucionara. 

Klasik je bio istinski pionir dizajnerskog smjera koji je odredio mnoge ostale generacije malih automobila, a poprečno postavljeni motor, pogon na prednje kotače i kotači smješteni u same kuteve vozila ostaju  dijelom MINI-jevog genetskog koda i danas.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Automania.hr

29.08.2013. 18:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh