« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
POJAČANI APETIT

Manjak sna poguban je za liniju

Neispavanost negativno djeluje na dio mozga koji kontrolira apetiti i zbog toga se javlja neodoljiva žudnja za slatkom i masnom hranom

Noćni izleti u frižider mogu biti pogubni
Noćni izleti u frižider mogu biti pogubni (Arhiva)
Više o

dijeta

,

nezdrava hrana

,

metabolizam

,

nesanica

,

debljanje

,

manjak sna

,

apetit

Zbog neispavanost ne samo da se osjećamo kronično umornima, već nam manjak sna može upropastiti liniju, odnosno uzrokovati nekontrolirano nakupljanje kilograma.

Naime, dvije studije prezentirane na konferenciji u Bostonu sugeriraju da manjak sna uzrokuje nepravilan rad prednjeg, čeonog režnja mozga koji je zadužen za proračunati, pametni izbor hrane. Drugim riječima, zbog neispavanosti se javlja pojačana čežnja za masnom, slatkom, kaloričnom i drugom nezdravom hranom koja neupitno deblja.

U prvoj studiji sudjelovao je 16 zdravih volontera u dobi od 18 do 25 godina koje su morali nakon normalne, prospavane noći i noći bdijenja ocijeniti želju za 80 različitih namirnica. Rezultati su pokazali da je nakon neprospavane noći došlo do promjene metabolizma i aktivnosti u regiji mozga zaduženoj za izbor hrane što objašnjava zašto su volonteri birali nezdrave namirnice.

Drugo istraživanje, koje je provelo sveučilište Columbia među zdravim muškarcima i ženama normalne tjelesne težine, pokazalo je da manjak sna pojačava moždanu reakciju u dijelu zaduženom za nagradu i to samo kada se volonterima prezentirala nezdrava hrana. Važno je napomenuti da je ova pojava zabilježena jedino kod volontera koji su bili neispavani.

Znanstvenici vjeruju da se organizam s iscrpljenošću zbog manjka sna bori tako što mozak šalje signale koji pojačavaju apetit i želju za hranom koja je bogata energijom, no nažalost te namirnice su pune šećera i masnoća koje vrlo negativno utječu na naš fizički izgled.

14.06.2012. 10:40:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh